Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „Britain First”, încercarea fasciștilor de a acapara puterea în Marea Britanie
Articole online

„Britain First”, încercarea fasciștilor de a acapara puterea în Marea Britanie

„Britain First”, încercarea fasciștilor de a acapara puterea în Marea Britanie

Cei care se săturaseră de stagnarea economică și politică a Marii Britanii interbelice au fost atrași de mesajele naționaliste ale lui Mosley, cum ar fi „Prima noastră sarcină și datorie este să trezim din nou sufletul Angliei”. Mosley era un orator puternic și mii de oameni se adunau la mitingurile Blackshirt pentru a-l auzi proclamând: ‘Anglia nu este terminată. Anglia nu este moartă. Trimiteți lumii întregi un mesaj – Anglia trăiește și merge mai departe”. Cei din interiorul localurilor ridicau brațele în semn de salut fascist pentru Mosley, iar afară se adunau mulțimi tot mai mari. Comuniștii, socialiștii, evreii și pacifiștii, care se opuneau lui Mosley, s-au încăierat și s-au luat la bătaie cu aghiotanții lui Blackshirt.

Lady Huston

Lady Huston

Legătura cu fasciștii

Lady Lucy Houston, proprietara săptămânalului Saturday Review, urmărea cu atenție progresele lui Mosley. Fiind una dintre cele mai bogate femei din Anglia, ea își dedicase ultimii ani de viață susținerii și promovării Marii Britanii și a Imperiului.

Ea îi învinuia pe politicieni, și în special pe prim-miniștrii Ramsay MacDonald și Stanley Baldwin, pentru slăbiciunea Marii Britanii. Lady Houston tipărise deja articole în Saturday Review scrise  în favoarea lui Mosley. În februarie 1934, de exemplu, articolul lui Mosley „Politica noastră – Britain First!” a fost însoțit de un portret pe o pagină întreagă al liderului fascist. Mosley își dorea să devină dictatorul Marii Britanii, stilizându-se după modelul lui Mussolini din Italia. Lady Houston, considerând că sistemul democratic a eșuat în fața Marii Britanii, s-a întrebat dacă Mosley oferă soluția pe care o căuta. Dar, deși cuvintele lui Mosley exprimau sentimentele ei, era ceva la el care nu-i inspira prea multă încredere.

Mosley alături de Mussolini

Mosley alături de Mussolini

Sprijinul financiar pentru fascism

Lady Houston avea 200.000 de lire sterline dispuși să-i ofere țării. Încercase să îi dea guvernului cu condiția să îi folosească pentru a spori apărarea antiaeriană a Marii Britanii, dar a fost refuzată. Să-i dea în schimb lui Mosley? În octombrie 1935, ea s-a hotărât mai mult sau mai puțin și l-a invitat pe Mosley să i se alăture pe iahtul ei de lux, Liberty, ancorat la Southampton. Aceasta avea să fie prima lor întâlnire. Mosley ținea un discurs la Reading și a avut dificultăți în a scăpa cu mașina sa de o mulțime furioasă de 2.000 de persoane din fața localului. Dar la Southampton totul a decurs bine. Odată urcat la bordul Liberty, a consemnat Mosley în autobiografia sa, a găsit-o pe Lady Houston în pat. Era, a comentat el, un „obicei curios al acestor magnați de a face astfel de afaceri în pat”. Ea nu avea, scria el, „nici cea mai mică idee” despre politicile sale fasciste, dar, cu toate acestea, interviul lor a fost „ușor”, iar ei s-au despărțit cu „înțelegerea fermă” că ea îl va sprijini financiar.

Într-adevăr, Lady Houston a ajuns să scrie un cec de 100.000 de lire sterline și era pe cale să i-l trimită, când ceva a făcut-o să se răzgândească și să-l rupă. Motivul a fost că ziarul fascist al lui Mosley, Blackshirt, tipărise un paragraf ofensator care o ironiza pe ea și pe ziarul ei. Într-adevăr, Uniunea Britanică a Fasciștilor fusese profund infiltrată de serviciile de securitate, iar articolul ar fi putut fi scris chiar de un agent guvernamental special pentru a o împiedica să dea banii. Deși Mosley nu scrisese articolul, Lady Houston l-a considerat responsabil. Ea a scris o scrisoare fermă în care l-a acuzat de nerecunoștință. Ar avea motive să regrete paragraful, a spus ea. 

Registration

Aici iti poti reseta parola