Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Bombele inteligente au fost un adevărat pas înainte pentru armată. Gloanțele inteligente ar putea fi următoarele
Articole online

Bombele inteligente au fost un adevărat pas înainte pentru armată. Gloanțele inteligente ar putea fi următoarele

soldați

Bombele inteligente au fost un adevărat pas înainte pentru armată. Gloanțele inteligente ar putea fi următoarele

DARPA gestionează și supraveghează mai multe proiecte care au ca scop creșterea eficienței armatei Statelor Unite prin intermediul tehnologiei. Aceștia colaborează cu universități și companii private pentru a produce unele proiecte cu adevărat de înaltă tehnologie.

Gloanțele inteligente se află în meniu încă din 2014. Ideea din spatele munițiilor ghidate nu este nouă.

Munițiile ghidate au făcut din armată o forță de luptă mult mai eficientă și mai letală. Chiar și soldatul obișnuit are acces la mijloace anti-blindate ghidate prin intermediul rachetelor TOW și Javelin. Cu toate acestea, micșorarea munițiilor ghidate până la dimensiunea unui glonț reprezintă o adevărată provocare. Nu există prea mult spațiu de lucru, dar asta nu înseamnă că posibilitatea nu este evidentă.

Avantajele gloanțelor inteligente

Cel mai evident răspuns este precizia. Un proiectil inteligent ghidat permite ca fiecare rundă să fie mai precisă. Cu cât o armă este mai precisă, cu atât poate fi mai letală.

Dincolo de măsurile de luptă ofensivă, gloanțele inteligente ghidate pot fi folosite pentru a învinge viitoarele amenințări, de la UAV-uri care se înmulțesc până la rachete care se apropie. Sunt folosite deja arme precum Phalanx CIWS de 20 mm, de exemplu, pentru a apăra navele de rachete.

Există, de asemenea, un aspect de siguranță în ceea ce privește utilizarea gloanțelor inteligente. În timpul celor 20 de ani de GWOT, războiul a avut loc în apropierea sau în mijlocul populației civile. Trupele s-au aflat în situații în care cele mai letale arme ale lor nu puteau fi folosite din cauza potențialelor victime civile.

Proiectilele ghidate, neexplozive, pot elimina amenințarea fără riscuri substanțiale pentru civili.

În plus, proiectilele din armele de calibrul 50 pot parcurge distanțe destul de mari și totuși păstrează suficientă energie pentru a ucide. Faptul de a putea ghida aceste gloanțe mari va limita cazurile de incidente civile.

Dezavantajele sunt evidente: cel mai mare este prețul. Costurile acestor gloanțe nu au fost dezvăluite, dar sigur nu sunt ieftine. Acestea vor fi muniții concepute pentru sarcini specializate și nu articole de uz general, cel puțin nu pentru o perioadă de timp.

În al doilea rând, cartușele sunt destul de mici. Este dificil să se potrivească tehnologia necesară în calibrul mediu al puștii de infanterie, astfel încât munițiile ghidate vor fi limitate la platforme mari și puternice.

Gloanțe inteligente disponibile în prezent

În momentul redactării acestui articol, gloanțele inteligente nu sunt desfășurate. Ele se află încă în fazele relativ timpurii ale vieții, dar am văzut că au apărut trei dintre ele care par foarte promițătoare. Am vedea două gloanțe tradiționale în puști, iar cel de-al treilea este conceput pentru tunurile de pe puntea navelor.

Registration

Aici iti poti reseta parola