Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Blestemul și masacrul căruia i-au căzut victime familia regală și singurul regat hindu din lume
Articole online

Blestemul și masacrul căruia i-au căzut victime familia regală și singurul regat hindu din lume

Familia regală din Nepal era masacrată, pe 1 iunie 2001, în timpul unui dineu.

Inițial, autoritățile au anunțat că regele Birendra și opt membri ai familiei regale au fost uciși de prințul moștenitor, care apoi s-a sinucis.

Motivul ar fi fost că familia îi interzisese să se căsătorească cu aleasa inimii.

Fratele regelui Birendra, Gyanendra, care lipsise în mod ciudat de la dineul fatal, a fost încoronat ca noul rege al Nepalului.

Dar, această absență din mijlocul familiei a dat multora de bănuit, care nu s-au sfiit să afirme că el ar fi comandat mascrul, iar prințul moștenitor, scos țap ispășitor, ar fi fost și el victimă.

Regele Gyanendra a introdus dictatura regală în 2005.

După mari manifestații de protest, a fost nevoit să reinstaureze o formă de democrație.

În 2007, parlamentul a acceptat cererea maoiștilor, care câștigaseră alegerile, de abolire a monarhiei și de instaurare a republicii.

Prin prăbuşirea monahiei în Nepal a dispărut singurul regat hinduist din lume.

Poporul părăsește monarhia

Ambasadorul Nepalului în Marea Britanie, Raj Sharma, declara la BBC că într-un scurt timp atitudinea faţă de monarhie s-a schimbat radical în Nepal.

„În 1990 poporul din Nepal optase pentru o monarhie constituţională şi democraţie cu partide, şi am considerat că este cel mai bun sistem.

Dar pe neaşteptate a avut loc masacrul din familia regală, şi apoi conducerea directă a noului rege, şi oamenii şi-au pierdut încrederea. Majoritatea doreşte acum republica.

Mai sunt oameni din mai vechea generaţie, din satele Nepalului, care cred şi acum că regele este reîncarnarea zeului Vişnu.

Dar tinerii şi populaţia urbană gândesc altfel”, spunea ambasadorul nepalez la Londra.

Regele Gyanendra s-a abţinut de la comentarii publice privind abolirea monarhiei, dar a spus în particular că doreşte să rămână în Nepal şi să revină la afacerile de care se ocupa înainte de a fi adus la tron în urma masacrului din familia regală.

Curiozitatea morbidă a reginei Aishwarya

Cu prilejul abolirii monarhiei, tabloidul nepalez Jana Aastha scria că o curiozitate de nestăpânit a reginei Aishwarya ar fi provocat lanţul de tragedii care s-a abătut asupra familiei regale.

În mai 2001, ea a insistat să intre în camera secretă a templului divinităţii Gorkhakali, zeiţa războiului şi a puterii, potrivit credinţei locale.

O săptămână mai târziu, toată familia regală, împreună cu mai mulţi apropiaţi, cădea sub gloanţe.

Sanctuarul care proteja micul regat Gorkha, anexat cu peste 200 de ani în urmă de un strămoş al regelui ucis în 2001, avea o cameră secretă, în care se zice că erau înlănţuite puteri malefice.

Credincioşii, indiferent de rangul lor, nu aveau acces în această cameră bine încuiată.

Dar soţia regelui Birendra a ţinut morţiş să vadă ce este înăuntru şi a ordonat deschiderea cu orice preţ a camerei cu pricina.

Nu se ştie ce a descoperit acolo, plecând cu secretul în mormânt.

La doar câteva zile, în timpul unui dineu oficial, regele Birendra, Aishwarya – soţia lui, trei dintre copiii lor şi mai mulţi apropiaţi erau ucişi cu o ploaie de gloanţe.

Atacul de cord

Autorităţile templului au decis blocarea definitivă a uşii, ca urmare a sângerosului atentat.

Dar, în luna următoare, un grup de parlamentari sosiţi la Gorkha provoacă o nouă tragedie.

Şeful grupului, Dilli Raj Sharma, a vizitat templul, iar preotul de acolo i-a povestit despre vizita reginei Aishwarya.

Intrigat, Sharma i-ar fi cerut preotului să redeschidă camera, pe care a vizitat-o.

În acea seară, Dilli Raj Sharma a suferit un atac de cord, deşi apropiaţii îl ştiau în perfectă stare de sănătate.

A murit în drum spre spital, nimeni neputându-şi explica motivul infarctului.

Blestemul lui Gorkhanat

Legendele populare despre familia regală sunt foarte frecvente în Nepal. Cea mai legată de tragedia din 2001 este cea despre strămoşul regelui ucis, regele războinic Prithvi Narayan Shah, care, acum mai bine de 200 de ani, a început să-şi mărească teritoriul prin cucerirea micului regat Gorkha.

Legenda spune că acţiunile sale l-au supărat pe Gorkhanat, un înţelept cu puteri supranaturale, protectorul statului cucerit.

Înţeleptul l-a blestemat pe Narayan Shah ca dinastia sa să i se stingă la cea de-a zecea spiţă.

Regele Birendra, ucis la 1 iunie 2001, a fost cel de-al zecelea conducător al Nepalului, din dinastia Shah.

Apariția statului Nepal

Primele mențiuni documentare ale Nepalului datează din secolele III -IV, iar inaugurarea pasurilor transhimalayene după anul 600 face din Nepal o zonă de tranzit în comerțul intercontinental dinspre China peste Tibet spre India.

În evul mediu influența indiană asupra principatelor nepaleze este consolidate, după instaurarea în India de nord a stăpânirii islamice a Marilor Moguli (1526), de către refugiații hinduși în căutarea unui nou adăpost.

Ctitorul Nepalului modern a fost principele gurkha Prithvi Narayan Shan, în anul 1768.

El realizează în anii 1768-1769 unitatea statală a Nepalului prin cucerirea principatelor Kathmandu, Pátan și Bhádgáon.

Noul guvern stabilește capitala la Kathmandu și face din hinduism religia oficială a statului.

Registration

Aici iti poti reseta parola