Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden vizitează Kievul și se întâlnește cu Zelenski, pe fondul noilor tensiuni de pe front
Articole online

Biden vizitează Kievul și se întâlnește cu Zelenski, pe fondul noilor tensiuni de pe front

Biden și Zelenski

Președintele Biden a parcurs aproape 10 ore cu trenul de la granița cu Polonia, dorind să demonstreze astfel “sprijinul de nestrămutat” al administrației sale după aproape un an de la invazia Rusiei.

Biden vizitează Kievul și se întâlnește cu Zelenski, pe fondul noilor tensiuni de pe front

Luni, președintele Biden a făcut o vizită-surpriză în greu încercata capitală a Ucrainei, pătrunzând în secret în zona de război pentru a demonstra ceea ce, în opinia sa, ar fi “sprijinul nestrămutat” în privința eforturilor de a respinge forțele ruse la aproape un an de când ele au invadat această țară.

Biden a sosit neanunțat, luni dimineață, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, iar cei doi politicieni s-au plimbat pe străzile Kievului, deși sirenele anunțau un bombardament – un moment dramatic transmis video, care sublinia eforturile depuse de Statele Unite în sprijinul independenței Ucrainei.

“După un an, Kievul încă mai rezistă”, a declarat Biden, aflat alături de Zelenski în Palatul Mariinski, reședința oficială a președintelui ucrainean. “Iar Ucraina rezistă. Democrația rezistă”.

“Dle președinte, vă mulțumesc foarte mult pentru că ați venit; pentru Ucraina, este un eveniment măreț“, a spus Zelenski.

Biden a promis ca, în zilele următoare, să aloce încă $500 milioane, el menționând muniție de artilerie, rachete Havelin și Howitzer, dar fără să pomenească și armamentul perfecționat pe care Ucraina și l-ar dori. Zelenski le-a declarat reporterilor că el și președintele au discutat despre o “gamă largă de armament care încă ar mai putea fi alocat Ucrainei, deși un asemenea armament nu a a mai fost furnizat anterior”.

Împreună cu Zelenski, Biden a vizitat și Mănăstirea Sf. Mihail, din centrul Kievului

Mergând în urma a doi soldați care purtau o coroană, cei doi lideri s-au deplasat la Zidul de Comemorare, unde sunt menționați cei peste 4500 de soldați care au murit începând din 2014, când Rusia și-a anexat ilegal Crimeea și a provocat pentru prima oară o revoltă în estul Ucrainei.

Alarma antiaeriană s-a oprit aproximativ în momentul când Biden se îndrepta spre coloana de mașini și părăsea mănăstirea. În Kiev, alarmele răsună aproape zilnic, dar persistența lor a sporit tensiunea momentului. Oficialii ucraineni au avertizat că Rusia intenționează să lanseze un mare atac cu rachete, care să coincidă cu împlinirea unui an de la declanșarea războiului.

Alarma de luni dimineață a fost provocată de un avion rusesc de tip MIG, care a decolat din Belarus, o țară cu care Ucraina se învecinează la nord. O rachetă de pe un avion MIG, lansată din Belarus, ar putea ținti un obiectiv din Kiev în mai puțin de 20 de minute.

Marți, Biden este deja programat să sosească la Varșovia, pentru o vizită de două zile, iar oficialii Casei Albe respinseseră orice aluzii legate de o eventuală vizită a sa în Ucraina pe parcursul turneului său din Europa. De fapt, duminică seară, Casa Albă a publicat programul de luni, din care reieșea că președintele se mai află încă la Washington, iar seara, va pleca spre Varșovia, când de fapt el se afla la jumătatea drumului.

Registration

Aici iti poti reseta parola