Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden, umilit de cei mai apropiați parteneri. Cine face pe șest jocurile Moscovei
Articole online

Biden, umilit de cei mai apropiați parteneri. Cine face pe șest jocurile Moscovei

Strategia aplicată de președintele american Joe Biden în relația cu Rusia ar putea eșua. De vină sunt două țări puternice din punct de vedere economic care nu vor să-și sacrifice interesele de dragul Ucrainei sau al liderului de la Casa Albă

 

Biden, „trădat” de hegemonii Europei

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron par să încerce amândoi să reducă tensiunile cu Kremlinul. Având în vedere vizita recentă a lui Macron la Moscova și călătoria planificată a lui Scholz de săptămâna viitoare, liderii europeni par să încline spre o abordare diplomatică față de Rusia în criza ucraineană.
Asta în condițiile în care președintele american l-a avertizat pe omologul său rus că dacă va invada Ucraina, riscă inclusiv anularea conductei de gaze Nord Stream 2.
Brandon Weichert, autorul cărții „Winning Space: How America Remains a Superpower”, avertizează că aliații din NATO ai SUA adoptă o abordare mult mai blândă în relația cu Putin.
„Parisul ezită să se blocheze prea mult într-o luptă ruso-americană asupra Ucrainei din același motiv pentru care Germania este disperată să evite escaladarea crizei asupra ucrainene.
Parisul și Berlinul se tem de perspectivca ca propriile țări să devină state din prima linie, fie într-un reînnoit Război Rece între Rusia și SUA, fie, și mai înfricoșător, într-un război real.
În aceste condiții, Franța ar trebui să facă alegerea finală în spatele cărei părți s-ar alinia și asta ar putea avea consecințe grave pentru armata Franței, sistemul său politic și economia sa”.

Nevoia de gaz rusesc a Gemaniei și Franței

În timp ce SUA au propriile resurse gaze naturale, aproximativ jumătate din importurile de gaze naturale ale Germaniei vin din Rusia. Franța este într-o situație ceva mai bună, depinzând de Rusia pentru un sfert din necesarul de gaz.
„Franța este mai mult decât fericită să reamintească lumii de angajamentul său față de ideea de democrație și libertate, dar încearcă frenetic să conducă restul Europei într-o rampă de ieşire când vine vorba de tensiuni cu Rusia.
Chiar dacă asta înseamnă să-i arunci pe americani sub autobuz, ceea ce o vor face pentru că Parisul crede că asta ar slăbi stăpânirea nedorită a Americii asupra afacerilor europene”, susține Weichert.

Nord Stream 2 tensionează relația dintre SUA și Germania

SUA susțin că, deoarece Nord Stream 2 nu este încă operațional, conducta poate fi folosită ca pârghie împotriva Kremlinului.
„Dacă Rusia invadează, înseamnă că tancuri și trupe trec din nou granița cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2.
Îi vom pune capăt”, a avertizat recent președintele american.
Germania, care a încheiat acest acord cu Putin, încă nu a dat un răspuns direct acestor apeluri americane, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola