Într-un interviu acordat Pravda,Aleksey Gromov , directorul șef pentru energie al Institutului de Energie și Finanțe , a explicat care este situația.
Rusia mai rămâne maximum 2-3 ani pe piața europeană
„Din păcate, în următorii opt ani, această tendință este mai mult decât probabilă. Dar subliniez că în următorii doi-trei ani Rusia va rămâne pe piața europeană în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Deși înțelegem că, în viitor, după 2024 -2025, ponderea Federației Ruse în livrările către Europa va scădea constant și în toate direcțiile”, a spus expertul.
Rusia va avea de suferit
În același timp, expetul a declarat că Rusia va găsi piețe alternative. Potrivit specialistului, importul de petrol, gaze, cărbune și produse petroliere poate fi redirecționat către regiunea Asia-Pacific, adică către China, India și alte țări. Cu toate acestea, Gromov a avertizat că în totalitate, chiar și până în 2030, este puțin probabil ca Moscova să poată înlocui livrările către Europa.
„Trebuie să spun sincer că am fost pregătiți pentru un asemenea scenariu de evenimente încă de la început, nu a fost legat de sancțiuni, ci de tema tranziției energetice, pentru că Europa însăși a declarat dezvoltarea accelerată a energiei cu emisii reduse de carbon, în în orice caz, reducând consumul de hidrocarburi, nu contează dacă acestea vor fi din Rusia sau din alte țări. În acest caz, retragerea din hidrocarburi rusești se va face cu prioritate, – a concluzionat interlocutorul publicației .
„Economia americană este dependentă de furnizarea de hidrocarburi”
Politologul Konstantin Blokhin spune că și Statele Unite vor avea probleme din cauza creșterii prețului benzinei, după ce Washingtonul a refuzat combustibilul rusesc .
„Este clar că Biden s-a aruncat într-o capcană. Economia americană este dependentă de furnizarea de hidrocarburi. Restricționarea exportului de hidrocarburi rusești va afecta nu numai prețurile americane, ci și cele mondiale”, a explicat expertul citat de Pravda.