Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden pregătește primul război, dar nu cu Rusia! Panică în UE
Articole online

Biden pregătește primul război, dar nu cu Rusia! Panică în UE

Un atac declanșat în parteneriat cu Israelul?

Exercițiile vor fi luate în discuție în timpul unei întâlniri între oficialii militari americani și ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, programată astăzi. În timp ce oficialul american a refuzat să discute detalii despre potențialele exerciții, un raport al radiodifuzorului israelian Kan a sugerat miercuri că acestea vor implica „zeci” de avioane – inclusiv avioane de luptă F-35, F-16 și F-15, avioane de recunoaștere și aeronave de realimentare.

Acordul nuclear cu Teheranul, un obiectiv greu de atins

Biden a criticat progresul lent al negocierilor cu Iranul. De cealaltă parte, oficialii iranieni poartă discuții la Viena cu așa-numitele țări P4+1 cu privire la posibilitatea ca SUA să se alăture acordului nuclear.

Fostul președinte american Donald Trump a părăsit JCPOA în mai 2018 și a reimpus sancțiunile pe care acordul le ridicase.
Fostul președinte american a aplicat și sancțiuni suplimentare Iranului penntru motive care nu aveau legătură cu dosarul nuclear, ca parte a campaniei sale de „presiune maximă” împotriva acestei țări.

Iranul a declarat în repetate rânduri că Biden trebuie să ridice toate sancțiunile înainte de a se alătura acordului diplomatic.
Dacă Biden și-a făcut un scop din acordul nuclear cu Iranul,
Israelul e interesat ca negocierile să eșueze. Guvernul de la Tel Aviv a declarat că este dispus să acționeze singur și să ia măsuri preventive pentru ca Iranul să nu poată obține arma nucleară.

UE e interesată de menținerea păcii

Uniunea Europeană e interesată de petrolul și gazele Iranului, așa că depune eforturi pentru o rezolvare diplomatică.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, în urma unui apel adresat ministrului de externe iranian, a declarat: „Am transmis un sentiment de urgență: trebuie să avansăm mult mai repede în negocierile pentru a restabili acordul”.
Vorbind despre discuțiile viitoare, ministrul francez de externe, Jean Yves le Drian, a părut că nu e prea optimist cu privire la un acord de data aceasta. „Elementele… nu sunt foarte încurajatoare”, a spus șeful fiplomației franceze.
„Avem senzația că iranienii vor să o facă să dureze și cu cât discuțiile durează mai mult, cu atât se întorc mai mult la angajamentele lor… și se apropie de capacitatea de a obține o armă nucleară”, a explicat Jean Yves le Drian.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri reporterilor că trimisul special al administrației Biden pentru Iran, Robert Malley, și delegația sa „vor planifica să se alăture discuțiilor în weekend”, scrie Daily Express.

Registration

Aici iti poti reseta parola