Într-o situație destulă de gravă pe plan intern din cauza cifrelor proaste din sondajele de opinie, Joe Biden se teme de impactul sancțiunilor financiare asupra prețurilor la nivel mondial.
Sancțiunile energetice vor fi aplicate numai în cazuri disperate
„Administrația Biden elaborează opțiuni pentru mai multe runde de sancțiuni dure împotriva Rusiei , dar sancțiunile energetice ar putea fi o ultimă soluție, având în vedere impactul pe care l-ar putea avea asupra economiei globale și asupra prețurilor interne la benzină, au declarat trei oficiali americani”, notează CNN.
„Încercăm să o concepem un plan ca un meniu de opțiuni. Nu vom lua toate măsurile din acel meniu dintr-o dată”, a spus unul dintre oficiali.
„Secțiunea de energie a acestui meniu este opțiunea extremă, dacă estee necesară. Nu o văd asta în prima tranșă de măsuri. Întotdeauna vrei să ții un as în buzunarul din spate.”
Distrugerea Rusiei ar fi sinucidere curată pentru Biden
Unii oficiali ai administrației cred că există o corelație clară între ratingurile de aprobare ale președintelui Joe Biden și prețurile la pompă și că democrații nu vor să zguduie barca, au explicat oficialii. „După ce acest calcul a ajuns în presă, Consiliul Național de Securitate a anunțat că nu va lua în considerare considerentele politice interne atunci când opțiunile de sancțiuni sunt prezentate lui Biden.
„Oficialii NSC care vor prezenta președintelui gama de măsuri punitive au negat considerentele politice interne sunt un factor în pachetele de sancțiuni”, a spus un înalt oficial NSC. Departamentul de Stat a refuzat, însă să comenteze”, scrie CNN.
Pe măsură ce discuțiile continuă despre aceste pachete de sancțiuni, experții avertizează că evitarea măsurilor puternice care vizează sectorul energetic al Rusiei – care ar putea afecta piețele globale ale petrolului și prețurile la pompă – ar putea însemna că sancțiunile nu vor fi suficient de puternice pentru a-l descuraja pe Putin. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a sugerat că sancțiunile vor fi severe.
„Va fi foarte dificil să impunem un prejudiciu economic grav Rusiei fără a afecta piețele energetice”, a declarat Edward Fishman, un fost oficial al Departamentului de Stat, care acum este membru al Consiliul Atlantic. „Petrolul și gazele reprezintă 40 la sută din bugetul federal al Rusiei. Statele Unite și Europa pot lua măsuri în avans pentru a limita deversările, dar dacă intenționează să impună sancțiuni economice serioase Rusiei, nu pot evita în totalitate sectorul energetic”.
Cum vor reacționa țările UE?
Mai mult, relația SUA cu aliații europeni ar putea avea de suferit dacă Biden lovește companiile energetice rusești. Acest lucru se datorează faptului că Rusia este cel mai mare exportator de petrol și gaze naturale către Uniunea Europeană și împiedicarea acestei aprovizionări ar putea avea consecințe majore pe timp de iarnă.
Mai mult, există și teama că Rusia ar putea riposta împotriva oricăror sancțiuni prin oprirea producției de petrol ceea ce ar provoca un uragan pev piețe..
„Cred că riscurile legate de prețul petrolului și ale gazului ar fi un lucru greu de vândut pe plan intern”, a spus Julia Friedlander de la Consiliul Atlantic, când a fost întrebată despre potențialele sancțiuni energetice împotriva Rusiei. „Prevăd că astfel de sancțiuni ne-ar putea exploda în față, dar știți cum se spune, să nu spui niciodată niciodată”.
Un alt oficial al administrației a adăugat că SUA și aliații săi europeni recunosc că sancțiunile dure „ar veni cu un anumit risc colateral” și vor avea probabil impact asupra economiilor europene. Dar oficialii au spus că există o înțelegere largă că nu mai există sancțiuni chirurgicale care să poată împiedica o agresiune rusă, iar aliații SUA înțeleg că o invazie ar putea fi mult mai destabilizatoare pentru Europa decât o lovitură dată economiilor lor.
Subsecretarul Departamentului de Stat Victoria Nuland a declarat că SUA discută toate problemele cu aliații europeni. „Acesta problemă face parte din ceea ce discutăm cu aliații și partenerii noștri în timp ce construim pachetele de sancțiuni, că trebuie să înțelegem expunerea aliaților și partenerilor, dar și riscurile pentru domnul Putin și pentru guvernul său”, a spus Nuland, citată de CNN.