Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden îl numește „dictator” pe Xi Jinping, la o zi după vizita lui Blinken menită să reducă tensiunile
Articole online

Biden îl numește „dictator” pe Xi Jinping, la o zi după vizita lui Blinken menită să reducă tensiunile

Xi Jinping si Biden

Comentariile președintelui american vin chiar în momentul în care cele două țări încearcă să reducă rivalitatea intensă.

Biden îl numește „dictator” pe Xi Jinping, la o zi după vizita lui Blinken menită să reducă tensiunile

Președintele american Joe Biden l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping un dictator și a spus că Xi a fost foarte jenat atunci când un balon chinezesc a fost scos de pe traseu deasupra SUA la începutul acestui an, potrivit The Guardian

Joe Biden a făcut aceste remarci la o zi după ce secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu Xi în cadrul unei călătorii în China care a avut ca scop reducerea tensiunilor dintre cele două țări.

„Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în ceea ce privește momentul în care am doborât acel balon plin de echipament de spionaj în el a fost că nu știa că se afla acolo”, a declarat Biden la o strângere de fonduri în California, marți.

„Asta este o mare rușine pentru dictatori. Când nu au știut ce s-a întâmplat. Asta nu trebuia să se ducă acolo unde era. A fost aruncat în aer în afara cursului”, a adăugat Biden.

Un presupus balon spion chinezesc a survolat spațiul aerian al SUA în februarie. Acest incident și schimburile de vizite ale oficialilor americani și taiwanezi au amplificat recent tensiunile dintre SUA și China.

În martie, Xi a obținut un al treilea mandat de președinte, ceea ce reprezintă un precedent, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace.

Biden a mai spus că Republica Chineză „are dificultăți economice reale”

Economia Chinei s-a poticnit în luna mai, producția industrială și creșterea vânzărilor cu amănuntul ratând previziunile, ceea ce a sporit așteptările conform cărora Beijingul va trebui să facă mai mult pentru a susține o redresare șubredă post-pandemică.

Banca Mondială a prognozat la începutul acestei luni o creștere economică a SUA pentru 2023 de 1,1%, mai mult decât dublu față de prognoza de 0,5% din ianuarie, în timp ce creșterea economică a Chinei ar trebui să urce la 5,6%, față de o prognoză de 4,3% în ianuarie.

Blinken și Xi au convenit, în cadrul întâlnirii lor de luni, să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington și Beijing pentru ca aceasta să nu derapeze spre conflict, dar nu au reușit să producă niciun progres în timpul unei vizite rare în China a secretarului de stat.

Ei au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni și luni. Biden a declarat mai târziu, marți, că emisarul american pentru climă, John Kerry, ar putea merge în curând în China.

Biden a declarat luni că, în opinia sa, relațiile dintre cele două țări se află pe calea cea bună și a indicat că s-au făcut progrese în timpul călătoriei lui Blinken.

Biden a declarat marți că Xi a fost preocupat de așa-numitul grup de securitate strategică Quad, care include Japonia, Australia, India și SUA. Președintele american a declarat că i-a spus anterior lui Xi că SUA nu încearcă să provoace China.

La sfârșitul acestei săptămâni, Biden se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi și se așteaptă ca Republica Chineză să fie un subiect de discuție între cei doi lideri.

Registration

Aici iti poti reseta parola