Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden îl atacă pe Putin cu arma „teoriilor conspirației”. Cum funcționează „strategia megafonului”
Articole online

Biden îl atacă pe Putin cu arma „teoriilor conspirației”. Cum funcționează „strategia megafonului”

Nu e zi lăsată de la Dumnezeu în care americanii sau britanicii să nu lanseze noi acuzații cu privire la planurile de invazie ale rușilor în Ucraina.

Putin, lovit cu propriile arme

„Este o tactică inteligentă”, spune și Richard Gowan, un analist care conduce divizia Națiunilor Unite la International Crisis Group. „Războiul hibrid al Rusiei se bazează pe a semăna confuzie și dezinformare. Prin adoptarea transparenței radicale, SUA îngreunează Rusiei să răspândească dezinformarea cu privire la acțiunile sale. Rușii au încercat să ignore sau să respingă acuzațiile, dar au fost nevoiți să treacă în defensivă în public. Și această transparență extremă face, de asemenea, mai ușor pentru Washington să mențină aliații NATO mai mult sau mai puțin uniți.”, le-a explicat el jurnaliștolor de la El Pais.

Totuși, Gowan observă și riscurile acestei strategii. „Evident, ucrainenii înșiși sunt nervoși în legătură cu câte informații le dau american. De asemenea, această diplomație a megafonului poate îngreuna orice încercare a lui Putin de a nu face nimic. Acum îi va fi mai greu să dea înapoi fără să lase un anumit sentiment că a fost umilit”, notează El Pais.

Presa europeană nu mai crede în propagandă

El Pais nu este singurul ziar care începe să-și pună întrebări despreadevărata situație din Ucraina.
Potrivit Rador, ziarul portughez Diário De Notícias califică situația drept un „război informațional”. De asemenea, The Guardian considerăcă „pericolul real al unei invazii ample este greșit perceput, greșit interpretat, supraestimat ori deliberat exagerat”.
Din Italia, cotidianul La Stampa apreciază că de fapt „riscul unui război în Ucraina alimentează o bătălie mai discretă și mai subversivă, cea pentru viitorul energetic al Europei. Materia primă este gazul. Actuala criză energetică îi poate oferi Americii o nouă piață. Suficient să spunem că în ianuarie transporturile de gaze către Europa (din care minim 50% din America) au depășit importurile de gaze din Rusia”.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola