Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden îl atacă pe Putin cu arma „teoriilor conspirației”. Cum funcționează „strategia megafonului”
Articole online

Biden îl atacă pe Putin cu arma „teoriilor conspirației”. Cum funcționează „strategia megafonului”

S-au dat termen, s-a vorbit despre un guvern marionetă pe care Putin vrea să-l impună la Kiev, de atacuri sub steag fals, ba chiar și de lagărele în care ar urma să fie internați ucrainenii după invazie. Ai zice că spionajul anglo-americani au reușit să recruteze tot statul major al lui Putin sau e victima unui spion cu imaginație debordantă, în genul personajului de care vorbea scriitorul Graham Green în cartea „Omul nostru din Havana”.

El Pais explică în ce constă „strategia megafonului”

De fapt, anglo-americanii nu au un spionaj atât de grozav încât să afle tot ce-i trece prin cap lui Putin (sau dacă îl au, nu vor face niciodată prostia să dezvăluie informațiile secrete presei) și nici nu sunt atât de proști încât să creadă vrteun spion mitoman. În fapt, toate „informațiile”, mai mult sau mai puțin credibile, despre planurile lui Putin fac parte din „strategia megafonului. În ce constă această strategie ne explică experții intervievați de cotidianul spaniol El Pais: „Este o strategie neobișnuită”, spune Angela Stent, care a fost ofițer de informații pentru Rusia și Eurasia la Consiliul Național de Informații al SUA din 2004 până în 2006. „În 2014, în timpul invaziei Crimeei, părea că SUA nu eram pregătită, pentru că acolo au existat foarte puține avertismente publice prealabile”, continuă experta. Stent, care este acum profesor la Universitatea Georgetown și autoarea autor „Lumea lui Putin. Rusia împotriva Occidentului”, explică strategia câștigătoare a campaniei de avertizare pe care o desfășoară Washingtonul: „Dacă există o incursiune, SUA pot spune că au avertizat deja despre asta. Și dacă nu există, pot spune că au evitat-o ​​dezvăluind planurile.”

Un strategie câștigătoare pe termen scurt, dar Biden chiar de asta are nevoie

Stretegia e câștigătoare,dar pe termen scurt, spune experta, care avertizează că există riscuri. „Dacă acesta devine un conflict pe termen lung, în care rușii nu invadează Ucraina, ci mențin presiunea cu trupe la graniță, situația se complică pentru guvernareaUcrainei, se deteriorează economia, va fi mai greu să vorbim de o strategie câștigătoare. Deși, pentru moment, cred că fac ceea ce trebuie”.

Dincolo de Burisma și de afacerile dubioase ale fiului său Hunter, e greu de spus cât în interesează pe Biden Ucraina. E sigur, însîă, că președintele american are niște obiective pe termen scurt- să evite o înfrângere electorală la alegerile de la jumătatea mandatului. Iar până în noiembrie, când sunt programate acestea, e o soluție bună să-i unească pe americani împotriva teribilei amenințări rusești.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola