Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden condamnă acțiunile lui Putin în Ucraina ca fiind „bolnave”, dar spune că ar vorbi cu liderul rus în anumite condiții
Articole online

Biden condamnă acțiunile lui Putin în Ucraina ca fiind „bolnave”, dar spune că ar vorbi cu liderul rus în anumite condiții

Joe Biden

Biden condamnă acțiunile lui Putin în Ucraina ca fiind „bolnave”, dar spune că ar vorbi cu liderul rus în anumite condiții

Președintele Joe Biden a declarat joi că ar fi dispus să vorbească direct cu Vladimir Putin dacă liderul rus își va exprima dorința de a pune capăt războiului din Ucraina, și numai după ce se va consulta cu aliații din NATO.

„Nu am planuri imediate de a-l contacta pe domnul Putin”, a declarat Biden în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă, adăugând că este „pregătit să vorbească cu domnul Putin” dacă liderul rus indică „că este în căutarea unei modalități de a pune capăt războiului”.

Biden a declarat că liderul rus nu a dat semne că vrea să pună capăt luptelor, dar dacă acest lucru se va întâmpla, președintele a spus că ar fi „fericit să se așeze la masa de discuții cu Putin” pentru discuții în consultare cu aliații NATO.

De asemenea, președintele l-a „certat” pe omologul său rus în legătură cu atacurile frecvente ale armatei ruse asupra zonelor civile din Ucraina și a subliniat cât de prost a mers războiul pentru Moscova de când Putin a ordonat invazia la sfârșitul lunii februarie. Rusia a fost acuzată pe scară largă de comiterea de crime de război în Ucraina.

„Este bolnav ceea ce face”, a spus Biden despre Putin, subliniind că singura cale pentru ca războiul să se încheie este ca liderul rus să își retragă forțele țării sale.

„Ideea că Putin va învinge vreodată Ucraina este dincolo de orice înțelegere”, a spus Biden. „El a calculat greșit fiecare lucru”.

Se estimează că Rusia a suferit până la 100.000 de victime de la începutul invaziei sale neprovocate în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, un bilanț șocant de morți și răniți în mai puțin de un an de lupte.

Războiul a făcut ca o mare parte a lumii să se întoarcă împotriva Rusiei, SUA fiind în fruntea aliaților săi în aplicarea unor sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei ca răspuns la invazie. Economia Rusiei a intrat în recesiune în noiembrie.

În ciuda situației dezastruoase, Putin nu a dat semne că ar renunța la obiectivul său de a subjuga Ucraina – chiar dacă forțele sale pierd teren în fața contraofensivei ucrainene.

Registration

Aici iti poti reseta parola