Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Benjamin Netanyahu: „Israel trebuie să aibă responsabilitatea supremă în materie de securitate asupra teritoriilor palestiniene”
Articole online

Benjamin Netanyahu: „Israel trebuie să aibă responsabilitatea supremă în materie de securitate asupra teritoriilor palestiniene”

Benjamin Netanyahu

Palestinienii și israelienii au suferit teribile vărsări de sânge în ultima săptămână, iar temerile că situația va scăpa de sub control sunt tot mai mari. Joia trecută a fost cea mai mortală zi pentru palestinienii din Cisiordania ocupată din ultimii aproape doi ani, urmată de un schimb de focuri de armă lângă o sinagogă din Ierusalim vineri seara – pe care Israelul l-a considerat unul dintre cele mai grave atacuri teroriste din ultimii ani.

Benjamin Netanyahu: „Israel trebuie să aibă responsabilitatea supremă în materie de securitate asupra teritoriilor palestiniene”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că oamenii se pot „agăța” de negocierile de pace cu palestinienii, afirmând că a optat pentru o abordare diferită într-un interviu acordat marți lui Jake Tapper de la CNN.

„Când efectiv conflictul arabo-israelian (se va încheia), cred că ne vom întoarce la palestinieni și vom obține o pace viabilă cu palestinienii”, a spus el.

Întrebat de Tapper despre preocupările administrației Biden că așezările din Cisiordania ocupată ar putea exacerba tensiunile, Netanyahu a subliniat succesul acordurilor Abraham din epoca Trump, care au normalizat relațiile dintre Israel și mai multe țări arabe.

„I-am ocolit (pe palestinieni), am mers direct la statele arabe și am făcut un nou concept de pace… Am făcut patru acorduri de pace istorice, acordurile Abraham, ceea ce reprezintă de două ori mai multe acorduri de pace decât au obținut toți predecesorii mei în 70 de ani la un loc”.

Comentariile sale vin într-un moment tensionat pentru Israel

Administrația Biden a pledat pentru o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian, dar au existat foarte puține mișcări și aparent puține eforturi active în acest sens din partea lui Netanyahu sau a liderilor palestinieni.

Analiștii spun că acordurile Abraham au făcut, de asemenea, prea puțin pentru a modera poziția Israelului față de palestinieni. Când a fost întrebat ce concesie ar acorda Israelul teritoriilor palestiniene, Netanyahu a răspuns:

„Ei bine, cu siguranță sunt dispus să le acord toate puterile de care au nevoie pentru a se autoguverna. Dar niciuna dintre puterile care ar putea să ne amenințe (pe noi), iar acest lucru înseamnă că Israelul ar trebui să aibă responsabilitatea supremă în materie de securitate”.

Există speranțe că deplasarea secretarului de stat american Antony Blinken în Israel și în Cisiordania, săptămâna aceasta, va contribui la calmarea tensiunilor în creștere.

Însă ambele administrații par a fi de părți opuse când vine vorba de coloniile israeliene. Netanyahu a promis în această săptămână că Israelul va „consolida” așezările ca răspuns la atacurile cu focuri de armă din Ierusalim, o poziție împotriva căreia Blinken a avertizat marți.

Când a fost întrebat despre preocupările SUA cu privire la faptul că extinderea coloniilor israeliene pe teritoriul palestinian ar putea împiedica perspectivele de pace, Netanyahu a spus:

„Ei bine, nu sunt deloc de acord”.

Registration

Aici iti poti reseta parola