Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ben Wallace, fostul șef al apărării din Marea Britanie: Distrugerea Gaza de către Israel va alimenta Hamas și conflictul pentru încă 50 de ani
Articole online

Ben Wallace, fostul șef al apărării din Marea Britanie: Distrugerea Gaza de către Israel va alimenta Hamas și conflictul pentru încă 50 de ani

razboi, Gaza

Îngrijorările exprimate se fac, într-un fel, ecoul altor voci occidentale alarmate de metodele Israelului de a elimina Hamas, care au distrus Fâșia Gaza, au ucis și strămutat mii de oameni și au stârnit furie și indignare la nivel internațional.

Israel alimentează conflictul cu Hamas prin distrugerile pe care le face în Fâșia Gaza

Ben Wallace, fostul secretar de stat pentru apărare și actualul deputat conservator pentru Wyre și Preston North, a scris duminică pentru The Telegraph că armata israeliană ar putea să meargă dincolo de autoapărare:

„Intrăm acum într-o perioadă periculoasă în care autoritatea legală inițială a Israelului de autoapărare este subminată de propriile sale acțiuni”, a spus el. „Face greșeala de a-și pierde autoritatea morală alături de cea legală”.

Wallace a avertizat, de asemenea, că dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu „crede că un poligon de ucidere va îndrepta lucrurile, atunci se înșeală amarnic. Metodele sale nu vor rezolva această problemă”.

El a susținut că, în schimb, bombardarea și distrugerea Gaza de către armata israeliană va „alimenta conflictul pentru încă 50 de ani” și va radicaliza noi generații și va inspira și mai mult Hamas.

Fostul șef britanic al apărării crede că Hamas va rămâne la putere și după plecarea Israelului

În timp ce politicianul britanic a precizat că apără „absolut” dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas, mai ales după atacurile teroriste din 7 octombrie, care au ucis 1.200 de israelieni și au rănit alte mii de oameni, el a menționat că, atunci când Israelul se va retrage „din ceea ce a mai rămas din Gaza, va exista în continuare Hamas”.

„Tot ceea ce va fi obținut prin această acțiune va fi stingerea, nu a extremiștilor, ci a vocii palestinienilor moderați care doresc o soluție cu două state”, a spus el, referindu-se la un cadru propus pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

Experții au declarat pentru Sam Fellman de la Business Insider că tacticile Israelului ar putea face jocul Hamas.

Comentariile lui Wallace reflectă îngrijorarea tot mai mare a aliaților Israelului cu privire la acțiunile sale din Gaza. Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a avertizat că, deși „Israelul este susținut de cea mai mare parte a lumii” în acest moment, „începe să piardă acest sprijin din cauza bombardamentelor fără discernământ care au loc”. A fost o schimbare radicală față de sprijinul ferm al SUA de până acum.

Registration

Aici iti poti reseta parola