Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Baza aeriană rusă de pe coasta de vest a Crimeei, avariată în urma unor explozii
Articole online

Baza aeriană rusă de pe coasta de vest a Crimeei, avariată în urma unor explozii

explozie

Baza aeriană rusă de pe coasta de vest a Crimeei, avariată în urma unor explozii

Mai multe videoclipuri de pe rețelele de socializare au arătat explozii și nori de fum ieșind din baza militară Saky din Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei, marți după-amiază, ceea ce a provocat întrebări cu privire la modul în care o locație aflată la peste 160 km de linia frontului ar fi putut fi atacată. Ulterior, un oficial ucrainean de rang înalt a părut să revendice responsabilitatea, fără a oferi detalii.

Ministerul rus al Apărării a declarat pentru agenția de știri RIA Novosti că exploziile au avut loc în jurul orei locale 15.20 și că „mai multe muniții de aviație au detonat” într-o zonă de depozitare. Acesta a precizat că încearcă să discearnă cauza incidentului.

Turiștii ruși aflați în vacanță pe plajele din apropiere au putut fi văzuți plecând speriați. Este una dintre puținele ocazii în care peninsula, ocupată de Rusia din 2014, a fost afectată direct de ultimele lupte. Localnicii au declarat pentru un site de știri rusesc că exploziile au continuat timp de o oră.

Serghei Aksyonov, șeful numit de Rusia în Crimeea ocupată, a declarat că o persoană a murit. Anterior, el a filmat o declarație video în apropierea locului, cu fumul care se ridica în depărtare, spunând că echipaje de ambulanță și medici se aflau la fața locului.

Eliberarea peninsulei, scopul Ucrainei

În discursul său nocturn, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, nu a discutat cine se află în spatele atacurilor, dar a promis să „elibereze” Crimeea , spunând: „Acest război rusesc împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei.

„Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost întotdeauna și va fi unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Dar ne vom întoarce în Crimeea ucraineană. De la regiunea Harkov la Kherson, de la Donețk la Enerhodar, de la Stanytsia Luhanska la Ialta, de la Berdyansk la Novofedorivka – toate acestea sunt părți ale țării noastre, aceasta este Ucraina, care va fi complet liberă.

Un consilier al președintelui, Mihail Podolyak, a declarat că Ucraina nu își asumă responsabilitatea pentru explozii, sugerând că partizanii ar fi putut fi implicați. Întrebat de canalul de televiziune online Dozhd dacă Kievul își asumă responsabilitatea, a răspuns: „Bineînțeles că nu. Ce avem noi de-a face cu asta?”.

Anterior, el a părut să sugereze că lovitura ar putea anunța o nouă fază a conflictului.

Podolyak a declarat că obiectivul pe termen lung al Kievului este „demilitarizarea Federației Ruse”. El a adăugat: „Viitorul Crimeei este de a fi o perlă a Mării Negre, un parc național cu o natură unică și o stațiune turistică mondială. Nu o bază militară pentru teroriști. Acesta este doar începutul”.

Registration

Aici iti poti reseta parola