Ziarul a detonat această bombă de presă după ce Giuliani a ajuns în atenţia publică în legătură cu o „surpriză de octombrie”, un scandal care ar putea influenţa în ultimul moment rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.
Reprezentanţi ai serviciilor de informaţii americane i-au comunicat lui Trump că se tem de posibilitatea ca Giuliani să fi fost folosit de ruşi pentru a-l dezinforma.
Fostul primar, considerat un erou al New Yorkului după atentatele din 11 septembrie 2001, este acum avocatul preşedintelui şi anchetator independent pentru Casa Albă.
Giuliani a susţinut că a găsit pe hard diskul unui laptop abandonat, descoperit într-un atelier de reparaţii din statul Delaware, un e-mail din aprilie 2015, în care un consilier al firmei ucrainene Burisma îi mulţumeşte lui Hunter Biden pentru aranjarea unei întâlniri cu Joe Biden – în momentul respectiv vicepreşedinte al Statelor Unite, iar acum contracandidat al lui Trump la preşedinţie, din partea Partidului Democrat.
Conform unuia din oficialii citaţi de Washington Post, avertismentul serviciilor de informaţii către Trump a avut sensul de „faceţi ce vreţi, dar prietenul dv. Rudy a fost manevrat de agenţi ruşi din Ucraina”.
Trump „a ridicat din umeri” şi a respins bănuielile, spunând „Ăsta e Rudy”, afirmă sursa respective, citată de Agerpres.
Washington Post scrie că în decembrie anul trecut, când Giuliani a mers în Ucraina pentru a ancheta legăturile dintre Burisma şi familia Biden, a interacţionat cu „persoane având legături cu serviciile ruse de informaţii”.
Atât Joe Biden, cât şi fiul său au negat că ar fi avut loc vreo de întâlnire de genul celei implicate de dezvăluirile lui Giuliani.
Hunter Biden a fost numit în consiliul de administraţie al Burisma în 2014, dar avocatul său, George Mesiers, susţine că „nu avem idee de unde au venit astea şi cu siguranţă nu putem da crezare la nimic venit de la Rudy Giuliani. Ce ştiu sigur e că întâlnirea respectivă n-a avut loc niciodată”.