Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia de la Lookout Mountain
Articole online

Bătălia de la Lookout Mountain

batalie

Bătălia de la Lookout Mountain

Timp de aproape două luni după Bătălia de la Chickamauga, Confederații, comandați de generalul Braxton Bragg, au blocat armata Uniunii în interiorul orașului Chattanooga. Totuși, nu au reușit să încercuiască orașul și au ocupat în schimb Lookout Mountain și Missionary Ridge la sud și la est de oraș. La sfârșitul lunii octombrie, sosit pentru a prelua comanda, generalul Uniunii Ulysses S. Grant a început imediat să formeze o ofensivă. Pe 27 octombrie, trupele Uniunii au atacat Brown’s Ferry la sud-vest de Chattanooga și au deschis râul Tennessee pentru bărcile care aduceau provizii atât de necesare celor asediați.

Pe 23 noiembrie, Grant a început să atace centrul liniilor din jurul orașului. Muntele Lookout se afla în extrema dreaptă a Uniunii, iar acțiunea de acolo a început pe 24 noiembrie. Generalul yankeu Joseph Hooker a comandat această aripă, iar oamenii săi au avansat spre vârful acoperit de ceață. Hooker nu plănuia să atace întregul munte în acea zi, considerând că stâncile de granit vor fi greu de depășit. Totuși, ceața a mascat înaintarea Uniunii, iar oamenii lui Hooker au urcat relativ ușor.

Confederații au supraestimat avantajele oferite de munte, iar 1.200 de rebeli s-au confruntat cu aproape 12.000 de yankei atacatori. Artileria s-a dovedit a fi de puțin folos, deoarece dealul era atât de abrupt încât atacatorii nici măcar nu puteau fi văzuți până când nu apăreau în apropierea vârfului. Bragg nu a trimis întăriri, deoarece atacul Uniunii împotriva centrului Confederației era mai amenințător decât spectacolul secundar din jurul Muntelui Lookout. Confederații au abandonat muntele până după-amiaza târziu. A doua zi, forțele Uniunii au lansat un atac devastator împotriva Missionary Ridge și au reușit să rupă liniile confederate din jurul Chattanooga.

Registration

Aici iti poti reseta parola