Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia de la Khe Sanh, asediul care a zguduit America și a dat startul unui puternic sentiment anti-război 
Articole online

Bătălia de la Khe Sanh, asediul care a zguduit America și a dat startul unui puternic sentiment anti-război 

Războiul din Vietnam, unul dintre cele mai controversate conflicte ale secolului XX, a fost martorul a numeroase lupte aprige care au lăsat un impact de durată.

Bătălia de la Khe Sanh, asediul care a zguduit America și a dat startul unui puternic sentiment anti-război 

Printre acestea s-a numărat și Bătălia de la Khe Sanh, care se remarcă drept o confruntare memorabilă ce a avut loc între ianuarie și iulie 1968. Lupta de puțin peste șase luni dintre americani și nord-vietnamezi nu numai că a arătat intensitatea conflictului – ci a modelat și opinia publică cu privire la război.

Vietnam

Imaginea de mai sus a fost una dintre multele realizate de legendarul fotograf Terry Fincher. Acesta a efectuat cinci misiuni în Vietnam în timp ce acoperea conflictul pentru Daily Express. Această fotografie specială, realizată în aprilie 1968, arată pușcașii marini americani în mijlocul bătăliei de la Khe Sanh, în timp ce așteaptă să ia parte la alte mișcări la baza de luptă Vandegrift. Fiecare este echipat cu grenade.

Khe Sanh a avut o importanță strategică, datorită apropierii sale de zona demilitarizată (DMZ) care separă Vietnamul de Nord și Vietnamul de Sud și datorită apropierii sale de Traseul Ho Chi Minh. Recunoscându-i importanța, armata nord-vietnameză (NVA) a lansat un asediu masiv asupra bazei marinei americane la 21 ianuarie 1968. NVA urmărea să izoleze și să distrugă forțele americane staționate acolo.

Pușcașii marini, în număr de aproximativ 6.000, au fost în curând înconjurați de aproape 20.000 de soldați inamici

Vietnam

Bătălia s-a transformat într-un test istovitor de rezistență în fața bombardamentelor constante de artilerie și a asalturilor terestre. În ciuda faptului că erau puternic depășiți numeric, americanii au rezistat cu o putere de foc superioară și cu puternice fortificații defensive.

În timp ce lupta se desfășura, acoperirea mediatică americană s-a intensificat, capturând atenția publicului larg. Imaginile pușcașilor marini asediați și asalturile necruțătoare au contribuit la dezamăgirea tot mai mare față de război.

Bătălia de la Khe Sanh a avut, de asemenea, un impact profund asupra strategiilor militare. Generalul William Westmoreland credea că principalul obiectiv al NVA era să atragă trupele americane în războiul convențional. În consecință, el a angajat mai mulți oameni pentru a apăra baza, deturnându-i de la alte zone critice.

Cu toate acestea, intențiile strategice ale vietnamezilor nu erau de a obține o victorie decisivă la Khe Sanh, ci, mai degrabă, de a distrage resursele și atenția SUA de la viitoarea ofensivă Tet.

În cele din urmă, bătălia de la Khe Sanh s-a încheiat cu o victorie strategică a SUA, deși ambele părți susțin că au fost victorioase. Cu toate acestea, ceea ce face cu adevărat notabilă această confruntare a fost alimentarea sentimentului anti-război care a sfârșit prin a juca un rol esențial în retragerea SUA din Vietnam.

Registration

Aici iti poti reseta parola