Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia de la Capul Nord. Cum a scufundat Marea Britanie crucișătorul de luptă german Scharnhorst în Arctica
Articole online

Bătălia de la Capul Nord. Cum a scufundat Marea Britanie crucișătorul de luptă german Scharnhorst în Arctica

nava

Bătălia de la Capul Nord. Cum a scufundat Marea Britanie crucișătorul de luptă german Scharnhorst în Arctica

Marina lui Hitler a reprezentat o amenințare serioasă pentru convoaiele care transportau provizii către Uniunea Sovietică încă din toamna anului 1941. Navele comerciale americane, britanice și sovietice suferiseră atacuri devastatoare în Arctica, în special de către submarinele germane. Operațiunea Rainbow a fost planul german de a ataca două convoaie anglo-americane în timp ce navigau între Insula Bear și Capul Nord în drum spre frontul de est. Dar Enigma, spărgătorul de coduri britanic, a furnizat încă o dată aliaților informațiile strategice sensibile de care aveau nevoie pentru a anticipa și preveni dezastrul. Scharnhorst, crucișătorul de luptă german de 31.000 de tone, care deja îl scufundase pe crucișătorul britanic Rawalpindi, a fost surprins de cuirasatul britanic Duke of York, care l-a scufundat în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Bătălia de la Capul Nord.

Aproximativ 2.000 de marinari și membri ai echipajului germani s-au înecat și doar 36 au supraviețuit.

Planul inițial al germanilor

În ziua de Crăciun din 1943, „Scharnhorst” și mai multe distrugătoare au plecat din Norvegia pentru a ataca convoaiele arctice legate de Rusia. Intențiile lor au fost decodificate de britanici, iar Royal Navy a reușit să le intercepteze.

În timpul vremii grele din 26 decembrie, distrugătoarele germane s-au îndreptat spre sud, lăsând „Scharnhorst” singur. Două ore mai târziu, nava a întâlnit forța de escortă a convoiului formată din crucișătoarele „Belfast”, „Norfolk” și „Sheffield”. La adăpostul zăpezii, crucișătoarele britanice au deschis focul, iar „Norfolk” a reușit două lovituri care au distrus antena radar principală a lui „Scharnhorst”, lăsând-o în imposibilitatea de a răspunde cu precizie la foc în condiții de vizibilitate redusă, așa că a încercat fugă.

Totuși, la sfârșitul după-amiezii, cuirasatul britanic ‘Duke of York’ a intrat în contact și a deschis focul. A doua salvă a acesteia a distrus turela ‘A’, detonând încărcăturile din magazia ‘A’, ceea ce a dus la același lucru în magazia ‘B’. Imediat după ora 18:00, „Ducele de York” a distrus una dintre camerele cazanelor lui „Scharnhorst”, ceea ce a încetinit-o și a făcut-o mai vulnerabilă la atac. Alte nave britanice s-au alăturat atacului, iar crucișătorul HMS „Jamaica” i-a dat lovitura finală și l-a scufundat.

nava

Registration

Aici iti poti reseta parola