Radiografia JPMorgan Chase
Într-o notă adresată clienților, datată săptămâna trecută și făcută publică luni, specialiștii JPMorgan Chase spun că sondajele privind sentimentul afacerilor din țară „semnalează o recesiune nu foarte profundă în Rusia și, prin urmare, implică riscuri în creștere pentru previziunile noastre privind creștere. Prin urmare, datele disponibile nu indică o scădere bruscă a activității, cel puțin deocamdată”.
JPM a dat înapoi în ceea ce privește previziunile sale anterioare privind o contracție de 35% a PIB-ului Rusiei în al doilea trimestru și de 7% pentru tot 2022, prezicând acum că recesiunea va fi mult mai puțin severă.
Banca a remarcat totuși că Rusia va simți cu siguranță impactul sancțiunilor actuale, adăugând că economia rusă ar fi fost într-o situație mult mai bună dacă Putin nu ar fi invadat Ucraina.
Rubla revine la nivelurile de dinainte de război
Dincolo de estimările experților JPMorgan Chase, o demonstrație și mai impresionantă a rezistenței economiei Rusiei este revenirea rublei după prăbușirea de la începutul anului. Sfidând o multitudine de sancțiuni energetice și financiare, rubla, moneda națională a Rusiei, a reușit să revină la nivelurile de dinainte de război.
Rubla s-a prăbușit spectaculos în zilele imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei, scăzând cu până la 30% împotriva dolarului SUA. Moneda părea condamnată pe măsură ce țările occidentale au lovit Moscova cu un set din ce în ce mai dur de sancțiuni, inclusiv măsuri pentru a restrânge capacitatea Băncii Centrale Ruse de a accesa vastul său bazin de rezerve valutare. Analiștii au avertizat cu privire la un default inevitabil, deoarece Rusia a rămas fără dolari.
Cu toate acestea, rubla a început să revină la doar câteva săptămâni după cea mai mare prăbușire. Până la sfârșitul lunii martie, rubla a început să se recupereze treptat; până la jumătatea lunii aprilie, valoarea sa a atins 1 RUB = 0,013 USD, un nivel văzut ultima dată în ajunul invaziei. În prezent, rubla se schimbă cu 0,016 USD, un nivel pe care l-a atins ultima dată în ianuarie 2020.
Ce explică această recuperare?
Hotărârea lui Putin ca cumpărătorii de gaz rusesc să plătească în ruble a fost o lovitură de maestru. După rezistența inițială, cumpărătorii occidentali de gaze sunt din ce în ce mai mult pe linie, unul dintre cei mai mari importatori de gaze naturale din Germania, VNG, deschizând recent un cont la Gazprombank pentru plăți pentru gazul rusesc în condițiile stabilite de Moscova.
Potrivit Mariei Demertzis, director adjunct la Bruegel, un think tank economic cu sediul la Bruxelles, plățile UE pentru gazele rusești au jucat un rol important în susținerea monedei rusești.
În ciuda tuturor discuțiilor dure despre abandonarea energiei rusești, Putin reușește în continuare să vândă o cantitate mare de petrol și gaze, datorită faptului că unii dintre cei mai mari comercianți de mărfuri din lume nu au nicio problemă să finanțeze mașina de război a lui Putin.
Într-adevăr, Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a scris celor patru companii cerând să înceteze imediat comercializarea hidrocarburilor rusești, deoarece veniturile din export finanțează achiziționarea de arme și rachete de către Moscova.
Potrivit datelor de urmărire a navelor și portului, Vitol, Glencore și Gunvor din Elveția, precum și Trafigura din Singapore, au continuat să tranzacționeze volume mari de țiței și produse rusești, inclusiv motorină.
Vitol s-a angajat să nu mai cumpere țiței rusesc până la sfârșitul acestui an, dar mai e până atunci. Trafigura a declarat că va înceta să cumpere țiței de la Rosneft, administrată de stat din Rusia, până pe 15 mai, dar este liberă să cumpere mărfuri de țiței rusești de la alți furnizori. Glencore a spus că nu va intra în nicio „nouă” afacere comercială cu Rusia. Dar realitatea este că, în timp ce G7 s-a angajat să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusești și în timp ce SUA, Canada, Marea Britanie și Australia au impus interdicții definitive, UE încă nu poate merge atât de departe. Între timp, India și China compensează o mare parte din pierderile pentru Rusia.
Elveția, salvarea lui Putin
O mare parte din vină revine Elveției. Cea mai mare parte a materiilor prime rusești este tranzacționată prin Elveția și prin cele aproape 1.000 de firme ale sale de mărfuri.
Elveția este un important centru financiar global, cu un sector de mărfuri înfloritor, în ciuda faptului că este departe de toate rutele comerciale globale și nu are acces la mare, nu a avut colonii și nici nu are materii prime semnificative.
Oliver Classen, ofițer media la ONG-ul elvețian Public Eye, spune că „acest sector reprezintă o parte mult mai mare a PIB-ului în Elveția decât turismul sau industria mașinilor”. Potrivit unui raport al guvernului elvețian din 2018, volumul tranzacționării cu mărfuri atinge aproape 1 trilion de dolari (903,8 miliarde de dolari).
Deutsche Welle a raportat că 80% din materiile prime rusești sunt comercializate prin intermediul Elveția, pe baza unui raport al ambasadei Elveției la Moscova. Aproximativ o treime din materii prime sunt petrol și gaze, în timp ce două treimi sunt metale de bază, cum ar fi zincul, cuprul și aluminiul. Cu alte cuvinte, acordurile semnate pe birourile elvețiene facilitează în mod direct petrolul și gazele rusești să continue să curgă liber.
Având în vedere că exporturile de gaze și petrol devin principala sursă de venit pentru Rusia, reprezentând 30 până la 40% din bugetul rus, rolul Elveției nu poate fi trecut cu vederea în această ecuație de timp de război. În 2021, corporațiile de stat rusești au câștigat aproximativ 180 de miliarde de dolari (163 de miliarde de euro) numai din exporturile de petrol.
Potrivit DW, materiile prime sunt adesea comercializate direct între guverne și prin intermediul burselor de mărfuri. Cu toate acestea, pot fi tranzacționate și liber, iar companiile elvețiene s-au specializat în vânzări directe datorită abundenței de capital, scrie zerohedge.com.