Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Băiatul cel mare al lui Sir Panayiotis şi Lady Cacoyannis îl scoate în lume pe Zorba Grecul
Articole online

Băiatul cel mare al lui Sir Panayiotis şi Lady Cacoyannis îl scoate în lume pe Zorba Grecul

Capodopera sa este filmul britanico-grec, Zorba Grecul (Alexis Zorbas), apărut în 1964.

A fost regizor, scenarist, dar şi producător al filmului, care s-a bazat pe romanul cu acelaşi titlu al celebrului scriitor Nikos Kazantzakis.

A combinat în mod strălucit muzica ritmată a lui Mikis Theodorakis şi cinematografia alb-negru a lui Walter Lassally.

Cacoyannis a reuşit să reunească o distribuţie de primă mână, cu Alan Bates, Lila Kedrova şi Irene Papas, dar Anthony Quinn a fost adevărata vedetă.

Filmul a avut un succes fulminant nu numai în SUA, ci şi în întreaga lume, fiind înregistrat ca al 19-lea film cu cele mai mari încasări din 1964.

A primit şapte nominalizări la premiile Oscar.

Cacoyannis a primit mominalizări pentru: cel mai bun regizor, cel mai bun film şi cel mai bun scenariu bazat pe un material dintr-un alt mediu. Filmul a câştigat trei premii Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună regie artistică (alb-negru) şi cea mai bună cinematografie (alb-negru).

Zorba the Greek a câştigat, de asemenea, un premiu Grammy, cinci premii Globul de Aur şi patru premii BAFTA.

Cacoyannis a regizat în 1983 spectacolul muzical de pe Broadway inspirat de acest film.

La Londra

Născut la 11 iunie 1921 în Limassol, Cipru, Michael Cacoyannis a fost fiul cel mare în familia Sir Panayiotis şi Lady Cacoyannis.

Guvernul Marii Britanii i-a conferit tatălui său titlul de cavaler în 1936 pentru servicii publice în Cipru.

Michael Cacoyannis a studiat dreptul la Londra şi a fost admis în Barou (Barrister-at-law) în 1943.

În timp ce a lucrat pentru serviciul grecesc al BBC World Service, mai întâi ca prezentator de ştiri şi apoi ca producător de programe culturale, a studiat, de asemenea, actoria la Central School of Dramatic Art din Londra şi regia la Old Vic School, unde s-a bucurat de o scurtă carieră pe scenă sub numele de Michael Yannis, înainte de a se orienta spre regie.

Înapoi în Grecia

După ce a întâmpinat dificultăţi în găsirea unui loc de regizor în industria cinematografică britanică, Cacoyannis s-a mutat în Grecia, în 1952, şi s-a stabilit la Atena.

Şi-a făcut debutul în regia de film cu comedia grecească Windfall in Athens (1953), care a fost nominalizată la Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1953.

Următorul său film Stella (1955) a prezentat-o pe diva de altădată Melina Mercouri. Deşi filmul a stârnit mari controverse şi a fost respins de cercul de critici, a devenit un succes comercial şi în prezent se numără printre cele mai mari cinci filme greceşti, potrivit theculturetrip.com, citat de Agerpres.

Drama A Girl in Black din 1956, la care a contribuit la regie şi scenariu, a rămas unul dintre primele filme greceşti care a obţinut recunoaşterea internaţională.

A obţinut premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, alături de alte cinci filme, la cea de-a 14-a ediţie a premiilor Globul de Aur şi a fost nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1956.

Au urmat multe alte filme ale lui Cacoyannis.

În 1962, a realizat Electra, primul film din trilogia „tragediei greceşti” bazată pe piesa de teatru a lui Euripide cu acelaşi titlu.

Filmul a intrat în acel an la Festivalul de Film de la Cannes şi a câştigat premiul pentru cea mai bună transpunere cinematografică. Filmul i-a adus lui Cacoyannis premiul pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Salonic şi a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Cel de-al doilea film din această trilogie a fost drama, din 1971, The Trojan Women, cu Katharine Hepburn şi Vanessa Redgrave.

Ultimul film din trilogie a fost Iphigenia din 1977, bazat pe legenda greacă a Ifigeniei.

Filmul a primit premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Salonic din 1977 şi premiul Belgian Femina din 1978, a fost nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1977, şi a primit o nominalizare la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar.

De-a lungul anilor, a lucrat cu unii dintre cei mai de succes şi mai renumiţi actori din industria cinematografică greacă, hollywoodiană şi europeană. A realizat 15 filme de lungmetraj. În 1975, a realizat documentarul Attilas ’74.

Ultimul său film realizat a fost The Cherry Orchard (1999).

Iluminare a Acropolei

Iniţiativa lui Michael Cacoyannis a fost cea care a dus la noua şi spectaculoasa iluminare a Acropolei.

A apelat la serviciile celebrului inginer francez Pierre Bideau pentru un studiu, iar după donaţii generoase din partea organizaţiei Prietenii Atenei, pe care a înfiinţat-o, proiectul a primit, ulterior, sprijin din partea Ministerului Culturii şi a oraşului Atena, iar până în 2004 noua iluminare a Acropolei a fost pusă în funcţiune.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola