Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Baba Yaga – vrăjitoarea cea rea din folclorul slav
Articole online

Baba Yaga – vrăjitoarea cea rea din folclorul slav

Pe cât de ambiguă, pe cât de hidoasă, Baba Yaga este o anomalie – atât o figură maternă, cât și o ticăloasă căreia îi place să-i mănânce pe cei care nu își fac treaba.

În acest caz, cititorul poate vedea întinderea puterii Babei Yaga, sugerând că ar fi putut folosi mijloace mult mai blânde pentru eliminarea familiei Vasilisei, dar a ales să nu o facă.

Baba Yaga și copiii de țărani

O altă poveste despre Baba Yaga implică copii de țărani, din nou victimele unei mame vitrege crude.

În poveste, copiii sunt trimiși la Baba Yaga, dar reușesc să scape din coliba vrăjitoarei cu ajutorul tuturor animalelor, plantelor și obiectelor pe care Baba Yaga le neglijează.

O pisică neagră îi ajută să-și planifice evadarea pentru că o hrănesc atunci când vrăjitoarea nu o face. O

O poartă o închide pe Baba Yaga pentru că ea nu o îngrijește niciodată. Dar și copacii pădurii încearcă să stea în calea ei din cauza unor tratamente similare.

Astfel, copiii se întorc acasă dintr-o singură bucată, Baba Yaga renunțând la căutarea lor, când sarcina devine prea dificilă.

Din nou, această poveste se încheie fericit, cu mama vitregă alungată și tatăl protejându-și copiii și, din nou, rolul Babei Yaga este unul dintre obstacole.

S-ar putea ca să nu fi chinuit copiii dacă ei nu ar fi deranjat-o mai întâi.

Astfel, în ciuda faptului că este considerată o zeitate asemănătoare cu Mama Natură, lumea naturală se întoarce împotriva ei din cauza suferinței provocate de mâinile ei.

Datorită naturii evazive a personajului ei, Baba Yaga rămâne un individ mitic atât de fascinant și continuă să fie discutat și cercetat de către cercetători.

Ea adaugă un nivel de mister și incertitudine fiecăreia dintre poveștile la care ia parte, deoarece cititorul este nesigur până la acțiunea finală dacă intențiile sale vor fi ticăloase sau bune.

Deși această dilemă a faptului că este bună sau rea este doar una dintre multele considerații, ea pune bazele analizei ei în toată literatura slavă.

 

Sursa AICI

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola