26 octombrie 1942: Avioanele japoneze distrug nava U.S.S Hornet
Bătălia pentru Guadalcanal a fost prima ofensivă americană împotriva japonezilor, o încercare de a împiedica puterea Axei să cucerească încă o insulă din lanțul Solomon și să câștige mai mult teren în cursa sa pentru Australia. În această zi, în apropiere de Insulele Santa Cruz, două forțe navale americane au trebuit să oprească o flotă japoneză superioară, care se îndrepta spre Guadalcanal cu întăriri. Ca și în cazul Bătăliei din Marea Coralilor din mai 1942, angajamentul de la Santa Cruz a fost purtat exclusiv de avioanele decolate de pe portavioanele forțelor respective; navele însele nu erau în raza de acțiune pentru a trage una în alta.
Focul aerian japonez a avariat USS Enterprise, cuirasatul South Dakota și, în cele din urmă, Hornet. De fapt, exploziile provocate de bombele japoneze care s-au abătut asupra Hornet au fost atât de puternice încât două dintre bombardierele japoneze au fost ele însele avariate de explozii, iar piloții au ales să își arunce avioanele în picaj pe puntea portavionului american, care a fost în cele din urmă abandonat și lăsat să ardă. Hornet, care cântărea 20.000 de tone, văzuse bătălia în timpul raidului Doolittle asupra Tokyo (comandantul său de atunci, Marc Mitscher, a fost promovat la gradul de amiral și avea să fie un jucător important în victoria asupra Japoniei) și în timpul bătăliei de la Midway.
În timp ce pierderile Statelor Unite la Santa Cruz au fost grele, costul în avioane pentru japonezi a fost atât de mare – peste 100, inclusiv 25 din cele 27 de bombardiere care au atacat Hornet – încât aceștia nu au putut, în cele din urmă, să își întărească trupele de la Guadalcanal, deschizând calea pentru o victorie americană.