Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sângeroasa bătălie de la Guadalcanal care l-a inspirat pe Spielberg
Articole online

Sângeroasa bătălie de la Guadalcanal care l-a inspirat pe Spielberg

Guadalcanal este cea mai mare din Arhipelagul Solomon, un grup de 992 de insule din Sudul Pacificului, dintre care 347 sunt locuite.

Insulele Solomon, situate la nord-est de Australia, unde se vorbesc 87 de dialecte indigene, au fost descoperite de Europa în 1568, prin navigatorul spaniol Alvaro de Mendana de Neyra (1541-1595).

În 1893, britanicii au anexat Guadalcanal, împreună cu alte insule din centrul și sudul arhipelagului.

Germanii au preluat controlul asupra nordului Insulelor Solomon în 1885. Dar le-au transferat (cu excepția Bougainville și Buka, care au ajuns în cele din urmă în posesia australienilor) Imperiului Britanic în 1900.

Japonezii au invadat Insulele Solomon în Al Doilea Război Mondial, în 1942, și au început să construiască o bază aeriană strategică la Guadalcanal.

Pe 7 august, în același an, pușcașii marini americani debarcă pe insulă, în cadrul primei ofensive majore Aliate împotriva pozițiilor deținute de Japonia în Pacific.

Japonezii au răspuns prompt cu atacuri aeriene și navale. A urmat o serie de lupte sângeroase în cumplita arșiță tropicală. Pușcașii marini se băteau cu japonezii pe uscat, în timp ce, în apele din jurul Guadalcanal, US Navy a avut șase ciocniri importante cu navele nipone, între 24 august și 30 noiembrie.

La jumătatea lui noiembrie 1942, cei cinci frați Sullivan mor împreună când japonezii scufundă vasul lor, crucișătorul ușor USS Juneau. Povestea lor dramatică a inspirat faimosul film al lui Spielberg, „Salvându-l pe soldatul Ryan”.

Cele două tabere combatante suferă mari pierderi de vieți omenești, de nave de război și de avioane în marea bătălie de la Guadalcanal.

Se apreciază că 1.600 de soldați americani au fost uciși, peste 4.000 au fost răniți, și alte mai multe mii au murit din cauza bolilor.

Japonezii au pierdut în bătălia de la Guadalcanal 24.000 de soldați.

Pe 31 decembrie 1942, împăratul Hirohito le ordonă trupelor japoneze să se retragă din regiune. Americanii reușesc să își securizeze pozițiile din Guadalcanal după cinci săptămâni.

Insulele Solomon și-au obținut independența de Marea Britanie în 1978. La sfârșitul anilor 1990, pe Guadalcanal izbucnesc lupte între grupările etnice rivale de aici. Ele au continuat până când o misiune de pace condusă de Australia le-a pus capăt în 2003.

Astăzi, cu o populație de o jumătate de milion de locuitori, Insulele Solomon sunt cunoscute ca un paradis al scufundătorilor și pescarilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola