Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Avioanele F-16 nu vor fi o „armă magică” pentru Ucraina, avertizează cel mai important general american
Articole online

Avioanele F-16 nu vor fi o „armă magică” pentru Ucraina, avertizează cel mai important general american

Mark Milley

Avioanele F-16 nu vor fi o „armă magică” pentru Ucraina, avertizează cel mai important general american

Cel mai înalt general al armatei a avertizat joi că avioanele F-16 nu vor acționa ca o „armă magică” pentru Ucraina, dar SUA sprijină pe deplin un grup de aliați NATO care preia conducerea în ceea ce privește instruirea și eventualul transfer al avioanelor către Kiev, potrivit POLITICO:

„Rușii au 1.000 de avioane de vânătoare de generația a patra”, a declarat presei la Pentagon șeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, după o reuniune virtuală a Grupului multinațional de contact pentru apărarea Ucrainei. „Dacă vreți să contestați Rusia în aer, veți avea nevoie de o cantitate substanțială de avioane de vânătoare de generația a patra și a cincea, așa că, dacă vă uitați la curba costurilor și faceți o analiză, cel mai inteligent lucru pe care trebuia să-l faceți este exact ceea ce am făcut noi, și anume să furnizăm o cantitate semnificativă de apărare aeriană integrată pentru a acoperi spațiul de luptă și a le refuza rușilor spațiul aerian.”

Comentariile lui Milley au urmat unor puncte similare făcute în această săptămână de secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, care a declarat că avioanele „nu vor schimba soarta războiului” pentru Ucraina, deși „este ceva care are sens pentru ei”. Îi va ajuta” pe termen lung.

Avioanele de vânătoare sunt mult mai scumpe decât proiectilele de artilerie și vehiculele terestre, pe care aliații occidentali s-au concentrat să le trimită în Ucraina pentru a ajuta la respingerea forțelor rusești în sud. Cheltuirea banilor pe aceste arme pe termen scurt, spre deosebire de avioanele de război costisitoare cu nevoile lor logistice complexe, a meritat, a declarat Milley.

„Dacă vă uitați la F-16, 10 F-16 [costă] un miliard de dolari, întreținerea costă încă un miliard de dolari, deci este vorba de 2 miliarde de dolari pentru 10 avioane”, a spus Milley, adăugând că dacă avioanele ar fi fost trimise mai devreme, ar fi mâncat finanțarea pentru acele alte capacități care au pus Ucraina pe primul loc.

„Nu există arme magice în război”

Tot joi, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Danemarca și Olanda preiau conducerea coaliției comune pentru a antrena piloții ucraineni pe avioane de luptă moderne. El a precizat că Norvegia, Belgia, Polonia și Portugalia s-au angajat, de asemenea, să ia parte la pregătire.

Coaliția intenționează să instruiască inițial aproximativ 20 de piloți ucraineni, deși numărul exact va depinde de capacitatea țărilor de a susține proiectul, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta detaliile înainte de anunț.

Ucraina va avea nevoie de o rezervă de piloți care să învețe noțiunile de bază ale zborului și care apoi să poată trece la avioane cu reacție, a spus purtătorul de cuvânt. În acest scop, prima etapă de instruire se va axa pe pregătirea de bază la sol a piloților ucraineni, care vor fi apoi pregătiți să învețe structuri de aeronave specifice, cum ar fi F-16 și altele. Instruirea pentru F-16 va avea loc în Europa, au declarat oficialii Departamentului Apărării.

Au rămas fără răspuns întrebările referitoare la cine va trimite avioanele F-16 sau alte avioane la Kiev odată ce antrenamentul se va încheia și ce rol va juca SUA, în afară de a da undă verde transferului aeronavelor de la țări terțe către Ucraina.

Registration

Aici iti poti reseta parola