Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Nu poți face față sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei! Concluzia tranșantă a unui fost pilot de F-16 din SUA
Articole online

Nu poți face față sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei! Concluzia tranșantă a unui fost pilot de F-16 din SUA

avion

Nu poți face față sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei! Concluzia tranșantă a unui fost pilot de F-16 din SUA

Au existat cereri repetate pentru livrarea de avioane F-16 de fabricație americană, ceea ce a dus la dezbateri cu privire la cât de eficient ar fi în ceruri avionul de generația a patra. Un fost pilot de F-16 a declarat pentru Insider că nu ar vrea să încerce să zboare în acest moment în misiuni deasupra Ucrainei, afirmând că avionul nu poate face față sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei.

Avioanele de vânătoare de generația a patra „nu au ce căuta pe un câmp de luptă modern”, a declarat pentru Insider John Venable, un veteran de 25 de ani al Forțelor Aeriene ale SUA, într-un interviu recent.

Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, Ucraina a căutat avioane de luptă de la aliații săi occidentali pentru a suplimenta flota sa în scădere de avioane de luptă MiG-29 și Su-27 din epoca sovietică, care, fără îndoială, nu pot concura cu forța aeriană superioară a Rusiei.

Kievul a cerut Washingtonului în numeroase ocazii avioane de luptă americane precum F-15, F/A-18 și F-16, a declarat Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică, în fața Congresului la sfârșitul lunii februarie, dar administrația Biden a dat cu piciorul solicitării, insistând că aeronave precum F-16 nu sunt ceea ce are nevoie Ucraina.

Unii legislatori și oficiali militari au făcut presiuni asupra Pentagonului pentru a trimite F-16 în Ucraina, iar un colonel în retragere al Forțelor Aeriene americane a declarat că, în opinia sa, avioanele ar ajuta Ucraina să aibă un avantaj față de Rusia deasupra câmpului de luptă.

Dar alți experți în război aerian și oficiali au susținut că furnizarea de F-16 Ucrainei ar fi o sarcină prea grea pentru armata de la Kiev, apreciind că, pe lângă cerințele legate de stabilirea unor facilități cheie de întreținere și de sprijin, aceste avioane de luptă s-ar lupta să supraviețuiască în actualul mediu de amenințare și ar oferi un impact redus asupra conflictului de măcinare.

După cum Insider a raportat anterior, generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, a susținut la începutul acestui an că avioanele pur și simplu nu sunt necesare în acest moment, explicând că „succesul Rusiei, precum și cel al Ucrainei în ceea ce privește apărarea antiaeriană și antirachetă integrată au făcut ca o mare parte din aceste avioane să fie inutile”.

Avioanele de luptă F-16 ar fi probabil depășite de sistemele de apărare aeriană rusești

Spațiul aerian deasupra Ucrainei rămâne contestat după 14 luni de război. Dar Rusia s-a bucurat de o forță aeriană mai mare numeric, de capacități tehnice mai puternice în cazul avioanelor sale de luptă și de sisteme de rachete sol-aer (SAM) cu rază lungă de acțiune, potrivit unui raport recent privind puterea aeriană rusă publicat de Center for Naval Analyses.

Sistemele SAM capabile „s-au dovedit extrem de letale” împotriva aeronavelor ucrainene și sunt „principalul ucigaș” al avioanelor de vânătoare, elicopterelor și dronelor ucrainene, se arată în raport. Avioanele de vânătoare de generația a patra și a patra plus, precum F-16, care nu au caracteristici stealth, sunt „complet depășite în medii cu grad ridicat de amenințare” din cauza sistemelor avansate de apărare aeriană precum S-400 al Rusiei, a susținut Venable, un veteran și cercetător senior pentru politica de apărare la Heritage Foundation, un think tank cu sediul la Washington.

În comentariul publicat luna trecută pe site-ul think tank-ului, Venable a scris că F-16 nu este potrivit pentru forțele aeriene ucrainene din mai multe motive, inclusiv faptul că S-400 poate păcăli sistemele de țintire ale F-16 și că poate ținti avioanele de vânătoare înainte ca acestea să fie în raza de acțiune pentru a trage arme precum bombele de mic diametru.

„A da Ucrainei mai multe MiG-29 nu va ajuta câmpul de luptă. Și chiar dacă le-am da F-16 moderne – aș spune mai multe F-16 moderne – nu va schimba sau influența câmpul de luptă într-un an, cu atât mai puțin la timp pentru o ofensivă de primăvară”, a declarat el pentru Insider într-un interviu acordat săptămâna aceasta, referindu-se la mult așteptata contraofensivă a Ucrainei.

Venable a spus că atunci când a zburat cu F-16 deasupra Europei la începutul carierei sale de pilot, avioanele sale aveau capsule solide de bruiaj care funcționau împotriva amenințărilor reprezentate de sistemele SAM SA-6 și SA-11 din epoca sovietică. El a explicat că s-ar fi simțit confortabil să se confrunte cu apărarea aeriană sovietică integrată din anii 1980 și 1990 știind că este susținut de sisteme de țintire HARM concepute pentru a le înfrunta.

Registration

Aici iti poti reseta parola