Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Avioanele de luptă F-35A ale Coreei de Sud au fost oprite la sol de 172 de ori în 18 luni din cauza unor defecțiuni
Articole online

Avioanele de luptă F-35A ale Coreei de Sud au fost oprite la sol de 172 de ori în 18 luni din cauza unor defecțiuni

avion

Avioanele de luptă F-35A ale Coreei de Sud au fost oprite la sol de 172 de ori în 18 luni din cauza unor defecțiuni

Fiabilitatea avioanelor de vânătoare F-35A ale ROKAF (Republic Of Korea Air Force) provoacă îngrijorare în Coreea de Sud, potrivit unui articol publicat de agenția de știri Yonhap, și preluat de Insider

Rata scăzută de disponibilitate, cauzată de defecțiuni, a ținut la sol F-35 ale ROKAF în 172 de cazuri, în timp ce în 62 de cazuri avioanele au putut zbura, dar au fost cumva limitate și nu au putut îndeplini anumite misiuni.

„Avioanele de vânătoare de generația a cincea, ținute la sol, au putut efectua misiuni timp de doar 12 zile în medie anul trecut și 11 zile în prima jumătate a acestui an”, se arată în raport.

Sprijinit de aceste date, parlamentarul a subliniat că armata sud-coreeană „ar trebui să facă eforturi susținute nu numai pentru a introduce astfel de sisteme de arme de înaltă performanță, ci și pentru a le întreține”.

În ciuda faptului că a suferit probleme frecvente (mai ales în comparație cu avioanele de generație mai veche, precum F-4E și F-5, care au fost oprite la sol de doar 26 și, respectiv, 28 de ori în aceeași perioadă), ROKAF a declarat că flota a atins rata de operare țintă de 75%. Nu este rău, în comparație cu rata de disponibilitate a flotei americane de F-35 pe care o puteți găsi aici.

Deși ne lipsesc încă unele clarificări cu privire la datele dezvăluite de parlamentarul sud-coreean (nu știm, de exemplu, cum este calculată rata de disponibilitate de către ROKAF), pare clar că, în ciuda faptului că unele aeronave au fost imobilizate pentru perioade lungi de timp, serviciul, care a recunoscut că a întâmpinat dificultăți în obținerea de piese pentru reparații, a reușit să lanseze numărul de ieșiri ale aeronavelor capabile să îndeplinească misiuni necesare pentru a menține starea de pregătire necesară și a descuraja amenințările nord-coreene.

Misiunea avioanelor de ultimă generație

La 25 martie 2022, în ziua următoare lansării de către Coreea de Nord a noii rachete balistice intercontinentale „monstruoase” Hwasongpho-17, Sudul a reacționat punându-și F-35A în paradă: o „plimbare” care a inclus 28 (din cele 40) de F-35A pe care ROKAF le-a primit a fost anunțată pe scară largă pe rețelele de socializare, cu sloganul „Puterea invizibilă pentru a proteja Coreea de Sud”, pentru a arăta că armata sud-coreeană „va folosi F-35A cu capacități invizibile în orice condiții meteorologice și capacități de lovitură de precizie pentru a obține victorii strategice copleșitoare și pentru a menține o poziție militară completă care va descuraja acțiunile ulterioare ale Coreei de Nord. „

Flota de F-35 a ROKAF are baza aeriană la Cheongju, la sud-est de Seul, în partea centrală a Coreei de Sud, unde se află a 17-a escadrilă de vânătoare a ROKAF și cele două unități mai mici, escadrila 151 de vânătoare și escadrila 152 de vânătoare, care operează avionul de generația a 5-a.

Republica Coreea a ales F-35 la sfârșitul programului de achiziție a avioanelor de luptă F-X III, odată cu semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA) între guvernele american și coreean la 30 septembrie 2014. În total, Coreea de Sud a comandat 40 de F-35A, ultimul dintre acestea fiind livrat în luna ianuarie a acestui an.

În decembrie 2017, Administrația programului de achiziție a apărării din Coreea de Sud a stabilit un proces pentru achiziționarea celor 20 de aeronave suplimentare, a relatat ziarul Joongang Ilbo, citând mai multe surse guvernamentale. Primul F-35A pentru ROKAF, cunoscut sub numele de avion AW-1, a zburat la Fort Worth, Texas, în martie 2018.

În același an, primul F-35A a fost livrat la Luke AFB, Arizona, pentru pregătirea piloților, în timp ce în 2019, primele F-35A au fost livrate la baza lor permanentă din Coreea de Sud.

În urma unui incident de aterizare, flota a fost oprită temporar la sol în ianuarie 2022.

Registration

Aici iti poti reseta parola