Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Avioane de război rusești distruse în atacul asupra bazei aeriene din Crimeea
Articole online

Avioane de război rusești distruse în atacul asupra bazei aeriene din Crimeea

atac

Avioane de război rusești distruse în atacul asupra bazei aeriene din Crimeea

Miercuri târziu, forțele aeriene ucrainene au declarat că cel puțin nouă avioane rusești au fost distruse la sol în urma exploziilor de marți de la baza aeriană Saky, care, potrivit Rusiei, au provocat moartea unei persoane, rănirea a 14 și avarierea a zeci de case din apropiere.

Kievul nu a revendicat public responsabilitatea pentru atac – deși o face în privat – în timp ce un consilier al președintelui e a sugerat că partizanii ar fi putut fi implicați.

Zelenski însuși s-a referit la atac în discursul său de miercuri seara.

„Într-o singură zi, ocupanții au pierdut 10 avioane de luptă: nouă în Crimeea și încă unul în direcția Zaporizhzhia”, a spus el. „Ocupanții suferă, de asemenea, noi pierderi de vehicule blindate, depozite cu muniții, rute logistice”.

Rusia a încercat să minimalizeze atacul, negând că vreun avion a fost avariat în explozii și recunoscând doar că „mai multe muniții de aviație au detonat” într-o zonă de depozitare a instalației.

Cu toate acestea, fotografiile din satelit publicate recent par să arate mai multe avioane de luptă de la baza militară din Novofedorivka aruncate în aer, noi dovezi sugerând posibilitatea unui atac țintit.

Imaginile, realizate de Planet Labs, cu sediul în SUA, arată suprafețe mari de pământ ars și pagube pe pista de aterizare, alături de rămășițele carbonizate ale avioanelor militare.

Imaginile realizate de operatorul privat de sateliți în jurul orei 8.00 pe 9 august – cu aproximativ patru ore înainte de atac – și în jurul orei 16.40 pe 10 august, arată că cel puțin opt avioane parcate în exterior au fost avariate sau distruse.

Imaginile înainte și după sunt prima confirmare independentă a pagubelor suferite de bază, ceea ce ridică întrebări cu privire la modul în care o locație aflată la peste 160 km de linia frontului a putut fi atacată.

„Baza aeriană a fost o țintă legitimă pentru forțele armate ale Ucrainei”

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pentru BBC că Marea Britanie încă încearcă să stabilească faptele legate de exploziile de la baza aeriană, dar a adăugat că el crede că este puțin probabil ca armele occidentale să fi fost implicate. 

Baza aeriană Saky din Crimeea găzduiește avioane de luptă Su-30M, bombardiere Su-24 și transportoare Il-76, folosite în mod regulat pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei și pentru a patrula în Marea Neagră și în zona înconjurătoare. Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, dar a fost confiscată de Moscova în 2014.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că exploziile au fost provocate fie de arme cu rază lungă de acțiune de producție ucraineană, fie de opera gherilelor ucrainene care operează în Crimeea.

Registration

Aici iti poti reseta parola