Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fotografia care a schimbat cursul războiului din Vietnam
Articole online

Fotografia care a schimbat cursul războiului din Vietnam

Ofensiva numită Tet i-a luat prin surprindere pe sud-vietnamezi și pe aliații lor americani. Într-o asemenea măsură încât a pus sub semnul întrebării promisiunea președintelui Lyndon Johnson că războiul este pe punctul de a fi câștigat.

În timp ce forțele sud-vietnameze făceau eforturi disperate de a restabili ordinea în capitala lor, Saigon, un fotograf american a surprins pe peliculă o imagine-simbol pentru brutalitatea conflictului.

Ofensiva Tet contrazicea flagrant discursul american conform căruia Nordul este incapabil să se mobilizeze în număr mare și că se află în retragere.

Trupele regulate și cele de gherilă au lovit ținte și zone considerate a fi sub controlul sigur al SUA și al Sudului.

Teroristul Nguyen Van Lem

În gherilele comuniste Viet Cong care au invadat Saigonul în primele ore ale Ofensivei Tet se afla și un combatant pe nume Nguyen Van Lem. Acesta făcea parte dintr-un escadron al morții, care avea misiunea de a ataca poliția națională și familiile membrilor săi.

Potrivit armatei sud-vietnameze, Lem ucisese 34 de persoane, dintre care cel puțin 24 de civili, când a fost capturat pe 1 februarie.

Lem, care purta haine civile pentru a trece neobservat, a fost adus în fața generalului de brigadă Nguyen Ngoc Loan.

Fotograful agenției Associated Press, Eddie Adams, l-a văzut pe prizonier escortat până la general și a decis să facă câteva fotografii.

„M-am pregătit să surprind această imagine – amenințarea, interogatoriul”, își amintește Adams, citat de History.com. „Dar toate acestea nu s-au produs. Omul și-a scos pistolul din toc, l-a pus la capul membrului Viet Cong și l-a împușcat în tâmplă.”

Apă la moară Moscovei

Adams a surprins exact momentul în care glonțul din pistolul marca Smith & Wesson al generalului Loan pătrunde în capul lui Lem de la foarte mică distanță.

Imaginea a fost difuzată în întreaga lume și a creat senzație. Părea execuția unui civil neînarmat și nevinovat de către un general sud-vietnamez și a dat o nouă amploare protestelor antirăzboinice, dirijate de Moscova.

„O fotografie care a schimbat cursul războiului”, scria New York Times despre această imagine în 2018.

În realitate, așa cum am arătat Lem era un terorist, omorând el însuși numeroși civili. Cu toate acestea, s-a stabilit ulterior că execuția sa a fost o crimă de război.

Pentru această fotografie, Eddie Adams a câștigat Premiul Pulitzer în 1969 (foto).

Registration

Aici iti poti reseta parola