Născut în Olanda la 1592, Stuyvesant (foto) a fost ultimul și cel mai important guvernator al Noii Olande înainte de fi cucerită de englezi.
Fiu al unui pastor calvinist, în 1630 a fost exmatriculat de la Universitatea din Franeker.
Fire de aventurier, s-a angajat în Compania Indiilor de Vest în 1635 și a trecut Atlanticul. Își începe cariera ca reprezentat comercial șef pentru Curacao, unde ajunge guvernator și își pierde un picior în luptele cu portughezii.
Legendele îl zugrăvesc pășind greoi cu piciorul de lemn.
În 1645 s-a oferit pentru postul de guvernator al Noii Olande, ajungând în New York-ul de azi în ziua de Crăciun.
Calvinist convins, interzice imediat alcoolul și purcede la persecutarea necalviniștilor.
A inițiat o serie de lucrări publice privind îmbunătățirea drumurilor, repararea fortificațiilor, construirea unui debarcader pe East River și ridicarea unui zid de apărare în partea de nord a noului Amsterdam, de-a lungul a ceea ce azi e Wall Strett.
Însă, coloniștii, mai ales orășenii din New York-ul de azi, erau nemulțumiți de despotismul său. La reclamațiile acestora, Compania Indiilor de Vest i-a ordonat în 1653 să instituie controlul municipal independent în Noul Amsterdam.
În 1655 va invadat Valea Delaware și a forțat capitularea Noii Suedii.Deși, dintre puterile coloniale, Olanda avea cele mai bune relații cu indienii, Stuyvesant s-a arătat neîndurător cu ei.
Războiul piersicilor
În 1655 s-a declanșat așa numitul Război al piersicilor provocat de un fermier olandez care a ucis o indiancă ce furase piersici din livada lui.
Indienii au încercat să se răzbune. După trei ani de violențe, Stuyvesant a decis să pună capăt violențelor dintre indienii Esopus și coloniști, însă violența a escladat.
În 1659 localitatea Wiltwyck (azi Kingston, New York) a fost atacată. La propunerea lui Stuyvesant, o delegație de indieni a intrat în oraș pentru tratative.
Stuyvesant a ordonat să fie omorâți în somn, după prima zi de negocieri. Indienii au trecut la represalii, iar Stuyvesant a luat ca ostatici copii din tribul Esopus. Cum indienii au refuzat să-i predea toți copiii, i-a vândut pe cei care-i capturase pe piața de sclavi din vest.
După ce a capitulat în fața englezilor, s-a retras și a murit, în 1672, la ferma sa din Manhattan.
Absurdul masacru
Predecesorul lui Stuyvesant ca guvernator al Noii Olande fusese Willem Kieft. Acesta a rămas în istorie pentru absurda masacrare a indienilor Wappinger.
El avea o relație comercială cu puternicul trib Mohawk, care voia tribut de la tribul Wappinger. Atacați de Mohawk, au fugit la Noul Amsterdam, cerând ajutorul lui Kieft.
Proastă socoteală și-au făcut.
În noaptea de 25 spre 26 februarie 1643 a ordonat trupelor să comită așa zisul Măcel al Inocenților, omorând bărbați, femei și copii la grămadă.
Capetele a 80 de indieni au fost duse în Noul Amsterdam, unde coloniștii și soldații le-au folosit ca mingi de fotbal. În jur de 30 de prizonieri au fost torturați până la moarte.
A murit, la 27 septembrie 1647, când nava cu care se întorcea în Olanda a naufragiat în apropierea Insulelor Britanice.
Sursa: A. Axelrod și C. Philips, Dictatori și tirani, Editura Lider