Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Au trecut 65 de ani de când Dej a devenit prim secretar al PMR. Ceaușescu, numărul 2
Articole online

Au trecut 65 de ani de când Dej a devenit prim secretar al PMR. Ceaușescu, numărul 2

În cadrul Ședinței plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (PMR) din 30 septembrie 1955, Gheorghe Gheorghiu-Dej este ales prim secretar al partidului.

Ar mai fi de precizat aici un alt amănunt extrem de important pentru evoluţia ulterioară a raportului de forţe din cadrul partidului. În cadrul şedinţei Biroului Politic al CC al PMR din 22 aprilie 1954, au fost repartizate sarcinile şi „muncile” între membrii secretariatului.

Nu Gheorghe Apostol a luat atunci „crema”, ci tânărul şi ambiţiosul Nicolae Ceauşescu, căruia i-au fost atribuite spre coordonare cele mai importane secţii şi sectoare ale partidului: Secţia organelor conducătoare de partid, sindicale şi UTM, Direcţia Superioară Politică a Armatei, Direcţia Politică a M.A.I., Sectorul de verificare a cadrelor al CC al PMR, Secţia Administrativă şi U.T.M.-ul.

Ceilalţi trei secretari au trebuit să se mulţumească cu mult mai puţin. Gheorghe Apostol a fost însărcinat cu coordonarea: Secţiei Agrare, Direcţiei politice a agriculturii, Secţiei de Propagandă şi Agitaţie, Secţiei Relaţii externe, Direcţiei Treburilor CC al PMR, Sectorului sinteză şi a Consiliului Central al Sindicatelor.

Lui Mihail Dalea i-au fost repartizate: Secţia industrie grea şi transport, Direcţia politică a Ministerului Transporturilor, Direcţia politică a Ministerului Construcţiilor, Secţia muncii de partid în rândul femeilor şi Comitetul Femeilor Democrate din RPR.

În fine, lui Ianoş Fazekaş i-sau atribuit: Secţia bunuri de larg consum, A.V.T.C.F.-ul şi legătura cu Comisia de Revizie.

Povestea nu avea să dureze decât un an. Destulă vreme pentru ca Gheorghiu-Dej să înţeleagă două lucruri. Mai întâi, că semnalele care continuau să vină de la Kremlin nu prevesteau o modificare esenţială a politicii Uniunii Sovietice.

De asemenea, Dej a mai înţeles (sau poate doar s-a convins) şi că adevărata putere rezida în structurile de conducere ale partidului, şi nu în fruntea executivului.

Drept pentru care, la 1 octombrie 1955, Gheorghiu-Dej îşi relua locul din fruntea PMR, devenind noul prim-secretar al partidului, înlocuindu-l pe bunul său tovarăş, Gheorghe Apostol.

 

Sursa: iiccmer.ro

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA