Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ateul devenit definiția desfrânării moare în ospiciu
Articole online

Ateul devenit definiția desfrânării moare în ospiciu

A negat sistematic legea, religia și morala iar principalul său principiu a fost satisfacerea propriei sale plăceri prin intermediul unei alte persoane, exercitând violență.

„Creaturi mizerabile, aruncate pentru un moment pe suprafața acestei mici grămezi de noroi, cine a decretat că jumătate din turmă, poate oprima cealaltă jumătate? Tu, omenire, ai dreptul să spui ce e bine și ce e rău?”, scria el.

Donatien Alphonse Francois de Sade, aristocrat, scriitor şi filosof cunoscut sub numele de Marchizul de Sade, s-a născut pe 2 iunie 1740.

Sadismul ca perversiune sexuală și parafilie violentă, și-a primit numele de la activitățile sale criminale, pentru care Marchizul de Sade a fost încarcerat în total 32 de ani din viață, în mai multe închisori și într-un azil.

Erotismul

Studii aprofundate, o carieră în armată, un anumit rol în timpul Revoluţiei franceze, dar mai cu seamă 30 de ani de pedepse cu închisoarea succesive, ca urmare a purtărilor imorale exagerate, constituie viaţa Marchizului de Sade, care a sfârşit închis într-un ospiciu la Charenton.

Opera sa vastă, din care o mare parte a fost distrusă de autorităţi, cuprinde lucrări precum: „La Philosophie dans le boudoir” (1795) – enumerarea şi descrierea tuturor formelor de erotism (cunoscut ca justa revendicare a individului în faţa societăţii şi a lui Dumnezeu) sau „Justine ou Malheurs de la vertu” (1797) – ilustrarea crudă a răului, susţinută de vaste disertaţii morale şi metafizice.

Marchizul de Sade s-a arătat drept un materialist, un ateu convins care susţinea că natura nu a creat oamenii decât pentru a se amuza pe pământ.

Dintre operele sale mai amintim: „Dialogue entre un prętre et un moribond” (1782), „Les 120 journées de Sodome” (1785), „La vérité” (1787), „Les infortunes de la vertu” (1787), „Historiettes, contes et fabliaux” (1788), „Les crimes de l’amour” (1788), „Justine” (1791), „Histoire de Juliette” (1801). A murit la 2 decembrie 1814.

Foto: Desen al Marchizului de Sade făcut de H. Biberstein în L’Oeuvre du marquis de Sade, Guillaume Apollinaire (Edit.), Bibliothèque des Curieux, Paris, 1912


Achiziționați revista Evenimentul Istoric nr. 27 de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://bit.ly/3evyBRl

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Registration

Aici iti poti reseta parola