Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atacurile cu HIMARS au provocat breșa de la barajul Kakhovka! Afirmația reprezentantului Rusiei la Națiunile Unite
Articole online

Atacurile cu HIMARS au provocat breșa de la barajul Kakhovka! Afirmația reprezentantului Rusiei la Națiunile Unite

sabotaj

Reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite a acuzat Occidentul pentru distrugerea barajului critic de la Kakhovka, spunând că armele furnizate de SUA au cauzat prăbușirea.

Atacurile cu HIMARS au provocat breșa de la barajul Kakhovka! Afirmația reprezentantului Rusiei la Națiunile Unite

Calificând breșa drept un „plan terorist”, diplomatul rus de rang înalt Vasili Nebenzya a afirmat că administrația de la Kiev a executat atacul cu încurajarea susținătorilor săi occidentali”.

Distrugerea barajului de marți a dezlănțuit inundații în zeci de sate și amenință să sece un rezervor crucial care alimentează cu apă centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru această breșă.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, Nebenzya a declarat că rapoartele media anterioare au înregistrat forțe ucrainene care au atacat barajul cu HIMARS în decembrie.

El s-a referit la un raport al cotidianului The Washington Post, publicat pe 29 decembrie.

Pentru acestui raport, The Post a intervievat generalul-maior Andriy Kovalchuk, ofițerul ucrainean care supraveghea pregătirile pentru contraofensiva anticipată de Kiev. The Post a relatat că Kovalciuk a efectuat un atac de testare cu un lansator HIMARS care a vizat o poartă de inundație la barajul Kakhovka. Scopul a fost de a vedea dacă crearea a trei găuri ar putea ridica nivelul apei în aval suficient de mult pentru a inunda pozițiile rusești, dar fără a afecta așezările din apropiere, potrivit The Post.

Testul a fost un succes, dar oficialul ucrainean a considerat atacul ca fiind o ultimă soluție și s-a abținut

Vorbind despre articol, Nebenzya a susținut că Ucraina a orchestrat distrugerea barajului pentru a pregăti terenul pentru contraofensiva Kievului.

Dar el a continuat, de asemenea, să arate cu degetul spre aliații Ucrainei.

„Occidentul este obișnuit să facă treburile murdare cu mâinile altora”, a declarat Nebenzya în fața Consiliului de Securitate.

De partea Kievului, ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că este „fizic imposibil” să distrugă barajul Kakhovka din exterior.

„A fost minat de ocupanții ruși și l-au aruncat în aer”, a declarat Kyslytsya, în conformitate cu afirmațiile anterioare ale Ucrainei, care a declarat că a găsit forțe rusești care au minat barajul.

Între timp, SUA au declarat că încă nu este clar cine a provocat breșa.

„Nu suntem deloc siguri”, a declarat marți Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, în fața reporterilor. „Sperăm să avem mai multe informații în zilele următoare”.

Cu toate acestea, Wood a adăugat că „nu are sens” ca Ucraina să fi efectuat atacul. „De ce ar face Ucraina acest lucru propriului teritoriu și propriilor oameni, să-și inunde pământul, să forțeze zeci de mii de oameni să-și părăsească locuințele?”, a spus el.

Ucraina a emis ordine de evacuare pentru mii de locuitori la sud de Kakhovka. Case întregi au fost filmate în timp ce erau luate de ape. De asemenea, barajul este vital pentru aprovizionarea cu apă a milioane de oameni din Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Consecințele complete ale breșei nu sunt clare imediat, a declarat șeful Serviciului de Ajutor ONU, Martin Griffiths, în fața Consiliului de Securitate.

„Dar este deja clar că va avea consecințe grave și de anvergură pentru mii de oameni din sudul Ucrainei, de ambele părți ale liniei frontului, prin pierderea locuințelor, a alimentelor, a apei potabile și a mijloacelor de trai”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola