Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atacurile aeriene amenință armistițiul de trei zile din Sudan: Există un pericol biologic uriaș!
Articole online

Atacurile aeriene amenință armistițiul de trei zile din Sudan: Există un pericol biologic uriaș!

Sudan

Atacurile aeriene amenință armistițiul de trei zile din Sudan: Există un pericol biologic uriaș!

Atacurile aeriene și rapoartele privind reluarea luptelor au amenințat un armistițiu delicat de trei zile în Sudan, în timp ce un lucrător umanitar de rang înalt a avertizat asupra unui potențial „pericol biologic uriaș” ca urmare a confiscării armate a unui laborator din Khartoum care conține boli mortale.

O încetare a focului de 72 de ore a intrat în vigoare în întreaga țară luni seară la miezul nopții și a rezistat în mare parte. Aceasta este menită să ofere poporului sudanez un răgaz după zilele de vărsare de sânge și să permită răniților să ajungă la asistența medicală deja limitată. Puterile mondiale speră că va oferi, de asemenea, timp pentru ca o masivă misiune internațională de salvare să poată transporta persoanele evacuate.

Trei încercări anterioare de încetare a focului au eșuat în 11 zile de lupte. Până în prezent, cel puțin 459 de persoane au fost ucise și peste 4.000 au fost rănite, potrivit agențiilor ONU.

Marți dimineață, raiduri aeriene au lovit orașul Omdurman, un oraș de peste Nil de la Khartoum, cel puțin o bombă a lovit o casă civilă. Mai târziu în cursul zilei, o clinică privată din oraș a fost lovită de o rachetă antiaeriană, rănind 10 persoane, iar ciocnirile au fost auzite extinzându-se în părți din nordul Khartoumului.

Care sunt cele două tabere care se luptă pentru supremație?

Violențele au opus unitățile armatei loiale conducătorului său militar, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și Forțele de Sprijin Rapid (RSF) conduse de Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că luptele ar putea „cuprinde întreaga regiune și chiar mai departe”. „Trebuie să facem cu toții tot ce ne stă în putere pentru a scoate Sudanul de pe marginea prăpastiei”, a declarat luni Guterres.

Au existat rapoarte potrivit cărora miliții din Ciadul vecin s-au alăturat conflictului de partea RSF, oamenii înarmați sosind pe motociclete.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Sudan, Nima Saeed Abid, a declarat că tehnicienii locali nu au putut avea acces la laboratorul național de sănătate publică. Centrul deținea mostre de agenți patogeni ai rujeolei, holerei și poliomielitei, precum și alte materiale periculoase, a spus el.

Luptătorii „i-au dat afară pe toți tehnicienii din laborator… care se află în totalitate sub controlul uneia dintre părțile combatante ca bază militară”, a declarat Abid, refuzând să precizeze care dintre părțile aflate în conflict a pus mâna pe instalație. „Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului central de sănătate publică. Aceasta este principala preocupare: nu există accesibilitate pentru tehnicienii de laborator pentru a merge la laborator și a ține în siguranță materialul și substanțele biologice disponibile.”

Registration

Aici iti poti reseta parola