Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atacuri cu rachete între Israel și militanții palestinieni. Vor degenera violențele într-un conflict major?
Articole online

Atacuri cu rachete între Israel și militanții palestinieni. Vor degenera violențele într-un conflict major?

Palestina

Atacuri cu rachete între Israel și militanții palestinieni. Vor degenera violențele într-un conflict major?

A fost cel mai mortal raid individual din teritoriu în peste două decenii. Explozia violențelor reprezintă un test timpuriu pentru guvernul de extremă-dreapta al premierului israelian Benjamin Netanyahu și aruncă o umbră asupra călătoriei secretarului de stat american Antony Blinken, așteptată săptămâna viitoare în regiune.

Dintre cele cinci rachete lansate asupra Israelului, trei au fost interceptate, una a căzut într-o zonă deschisă și alta a căzut în interiorul Gaza, a precizat armata. Aceasta a precizat că loviturile aeriene israeliene au vizat un sit subteran de fabricare a rachetelor pentru Hamas, precum și zone de antrenament ale militanților.

Rachetele au declanșat sirene de raid aerian în sudul Israelului, dar nu au fost raportate victime de ambele părți.

Atât rachetele palestiniene, cât și atacurile aeriene israeliene au părut limitate pentru a preveni escaladarea într-un război în toată regula. Israelul și Hamas au purtat patru războaie și mai multe conflicte de mici dimensiuni de când grupul militant a preluat puterea în Gaza de la forțele palestiniene rivale în 2007.

Raidul mortal de joi din tabăra de refugiați din Jenin ar urma să aibă efecte vineri, când palestinienii se adună pentru rugăciunile musulmane săptămânale, care sunt adesea urmate de proteste.

Hamas a amenințat anterior că se va răzbuna pentru acest raid

Ridicând miza, Autoritatea Palestiniană a declarat că va întrerupe legăturile pe care forțele sale de securitate le mențin cu Israelul într-un efort comun de a limita militanții islamici. Amenințările anterioare au fost de scurtă durată, în parte din cauza beneficiilor de care se bucură autoritatea din această relație și, de asemenea, din cauza presiunii exercitate de SUA și Israel pentru a o menține.

Autoritatea Palestiniană are deja un control limitat asupra enclavelor împrăștiate din Cisiordania și aproape niciunul asupra bastioanelor militanților, cum ar fi tabăra din Jenin. Dar anunțul ar putea deschide calea Israelului pentru a intensifica operațiunile despre care spune că sunt necesare pentru a preveni atacurile.

Joi, forțele israeliene au intrat în stare de alertă sporită, în timp ce palestinienii au umplut străzile din Cisiordania, scandând în semn de solidaritate cu Jenin. Președintele Mahmoud Abbas a declarat trei zile de doliu, iar în tabăra de refugiați, rezidenții au săpat o groapă comună pentru cei morți.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola