Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Atacul terorist care a dat Familia Regală britanică peste cap. Cum a fost lichidat un membru important al monarhiei
Articole online

Atacul terorist care a dat Familia Regală britanică peste cap. Cum a fost lichidat un membru important al monarhiei

Omul care i l-a prezentat pe Philip viitoarei regine

Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten s-a născut prințul Louis de Battenberg, pe 25 iunie 1900. La fel ca în majoritatea căsătoriilor regale din acea vreme, ambele părți ale familiei lui Mountbatten aveau descendențe regale.

După ce s-a alăturat Marinei, Mountbatten a început o carieră care i-a adus o mare recunoaștere în întreaga lume. Mountbatten a deținut diverse funcții influente și de rang înalt, inclusiv comandantul suprem al Comandamentului Asia de Sud-Est, șef al Statului Major al Apărării și ultimul vicerege al Indiei.

Deși a fost membru al familiei regale britanice, Mountbatten nu a fost niciodată aproape de linia succesorală, fiind cel mai mic copil al uneia dintre nepoatele reginei Victoria. Mountbatten a început ca un asistent apropiat al regelui Edward al VIII-lea, devenind ulterior un apropiat al familiei regale de astăzi.

În 1934, Mountbatten l-a prezentat pe nepotul său, Philip, prințesei Elisabeta. Doar doi ani mai târziu, Elisabeta s-a trezit moștenitoare la tron ​​când unchiul ei a abdicat și tatăl ei a fost împins în postura de rege. Mountbatten a fost fericit să vadă relația dintre nepotul său și viitoarea regină înflorind. Cei doi s-au căsătorit în 1947 și un an mai târziu și-au cunoscut primul copil, prințul Charles.

Așa cum făcuse întotdeauna, Mountbatten și familia sa au plecat într-o vacanță la casa lor de vară, Castelul Classiebawn din Republica Irlanda. Mountbatten era conștient de riscurile pe care le presupunea vacanța într-un loc atât de apropiat de o cetate IRA. Fusese o țintă cunoscută a IRA încă din anii ’60 și evitase moartea cu doar un an înainte, când un lunetist trimis să-l omoare a fost nevoit să-și abandoneze misiunea din cauza apelor agitate. În ciuda acestui fapt, Mountbatten nu a fost descurajat. Avea o afinitate pentru zonă și credea că devenise o țintă mai puțin valoroasă pentru asasinarea la bătrânețe.

Asasinatul care a zguduit Casa Regală

Dimineața de 27 august 1979 a început normal pentru Mountbatten și familia sa. După micul dejun, familia s-a îmbarcat pe barca de pescuit a lui Mountbatten. Întrucât aceasta era o vacanță privată de familie, barca nu fusese inspectată înainte de îmbarcarea lui Mountbatten.

La câteva momente după ce a pornit pe coastă, bomba plantată sub barcă din noaptea precedentă a fost detonată. A fost o explozie violentă care a rupt barca în două. Nepotul lui Mountbatten, Nicholas și Paul Maxwell, au fost uciși instantaneu. Mountbatten, despre care se credea că stătea deasupra bombei, a fost târât la țărm de salvatori. Cu picioarele aproape rupte de explozie, Mountbatten a murit exact când a fost adus la țărm. Avea 79 de ani.

Moartea lui Mountbatten a zguduit Marea Britanie. În multe privințe, el a fost ultimul simbol al zilelor de glorie imperiale ale Marii Britanii. IRA a folosit acest lucru în avantajul lor. Oricât de motivat politic a fost atacul, au reușit să trimită și un mesaj personal Monarhiei, ucigând un om care nu numai că era iubit de familie, dar era văzut și ca persoana din spatele următorului rege al Angliei. Thomas McMahon, un producător de bombe IRA, a fost singura persoană arestată în legătură cu asasinarea lordului Mountbatten și a fost condamnat la închisoare pe viață.

Registration

Aici iti poti reseta parola