Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Astăzi sărbătorim Nașterea Maicii Domnului, primul praznic din Anul bisericesc
Articole online

Astăzi sărbătorim Nașterea Maicii Domnului, primul praznic din Anul bisericesc

Tatăl ei era din seminția lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Tradiția Bisericii, consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea.

Născută în chip firesc din Drepții Ioachim și Ana, Maică Domnului a fost și rodul rugăciunilor părinților ei. Ea va fi cea aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezentă și la copți și la sirieni, separați de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul ei trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) și sinodul al patrulea (451).

Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul și Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI lea. Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.

 

Sursa: calendarortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola