Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinatul lui Ramses al III-lea dovedit printr-un document istoric
Articole online

Asasinatul lui Ramses al III-lea dovedit printr-un document istoric

Cum a murit Ramses al III-lea ?

Un caz interesant a fost cel al faraonului Ramses al III-lea, care a trăit și condus Egiptul din 1217 î.Hr. și până în 1155 î.Hr.. Moartea faraonului s-a datorat unui asasinat în care i-a fost tăiat gâtul și un deget de la membrele inferioare. Conform diferitelor probe, este posibil ca în spatele acestui asasinat să fi fost propria familie.

În acest context, s-a spus că faraonul Ramses al III-lea nu era o figură populară în perioada cât a condus Egiptul din cauza problemelor alimentare și a celor privind munca care existau în acea perioadă. Cu toate acestea, nu aceste probleme au reprezentat cauza asasinării sale.

Împreună cu prima sa soție, Ramses al III-lea a avut un copil, pe care a dorit să-l formeze pentru succesiunea la tron. Această decizie ar fi înfuriat-o pe cea de-a doua soție, Tiye, care dorea ca fiul ei, Pentawere, să devină faraon.

Legenda spune că aceasta ar fi fost posibilitatea pentru care Ramses al III-lea să fi fost omorât. Însă, acoperirea a fost atât de bună, încât nici până în prezent nu se cunoaște cine a efectuat această crimă. Când a fost mumificat, curățarea rănilor gâtului, înlocuirea degetului tăiat cu unul fals și cosmetizarea corpului a fost o altă modalitate de acoperire a adevărului.

Documentul care indică complotul

Altă legendă susține că această cosmetizare nu a avut legătură cu dorința de a ascunde crima, ci cu faptul că Ramses al III-lea trebuia să fie demn atunci când se va întâlni cu Osiris, zeul Morții. Cei care l-au îmbălsămat i-au adăugat și anumite materiale sub piele pentru a-l face mai prezentabil.

Cu toate că există diferite legende privind moartea lui Ramses al III-lea, un document antic, numit Papirusul Judiciar din Torino, care ar fi prezentat întregul complot. Faraonul Ramses al IV-lea a reușit să aibă parte de o răzbunare, având un proces împotriva familiei acestuia, printre inculpați numărându-se Tiye și Pentawere.

Registration

Aici iti poti reseta parola