Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lui Shaka Zulu
Articole online

Asasinarea lui Shaka Zulu

Shaka zulu

22 septembrie 1828: Asasinarea lui Shaka Zulu

Când Shaka a devenit șef al zulușilor, în 1816, tribul număra mai puțin de 1.500 de membri și se număra printre cele mai mici dintre sutele de triburi din Africa de Sud. Cu toate acestea, Shaka s-a dovedit a fi un organizator militar strălucit, formând regimente bine comandate și înarmându-și războinicii cu assegais, un nou tip de suliță cu lama lungă și scurtă, ușor de mânuit și mortală.

Zulușii au cucerit rapid triburile vecine, încorporându-i pe supraviețuitori în rândurile lor. Până în 1823, Shaka deținea controlul asupra întregului Natal de astăzi. Cuceririle zulu au destabilizat foarte mult regiunea și au dus la un mare val de migrații ale triburilor dezrădăcinate.

În 1827, mama lui Shaka, Nandi, a murit, iar liderul zulu și-a pierdut mințile. În durerea sa, Shaka a pus să fie uciși sute de zuluți și a interzis plantarea culturilor și folosirea laptelui timp de un an.

Toate femeile găsite însărcinate au fost ucise împreună cu soții lor. Și-a trimis armata într-o amplă operațiune militară, iar când s-au întors epuizați, a ordonat imediat să plece din nou. A fost ultima picătură pentru șefii Zulu mai mici: La 22 septembrie 1828, frații săi vitregi l-au ucis pe Shaka. Dingane, unul dintre frați, a devenit apoi rege al zulușilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola