Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 28 august 1879: Regele Zulu este capturat
Articole online

28 august 1879: Regele Zulu este capturat

razboiul anglo-zulu

28 august 1879: Regele Zulu este capturat

În 1843, Marea Britanie le-a succedat boierilor la conducerea Natalului, care controla Zululand, regatul vecin al poporului zulu. Boerii, cunoscuți și sub numele de afrikaneri, erau descendenții coloniștilor olandezi inițiali care au venit în Africa de Sud în secolul al XVII-lea. Zulu, un popor migrator din nord, a venit, de asemenea, în Africa de Sud în secolul al XVII-lea, stabilindu-se în jurul regiunii râului Tugela.

În 1838, boerii, care migrau spre nord pentru a se sustrage noilor dominații britanice din sud, au intrat pentru prima dată în conflict armat cu zulușii, care se aflau la acea vreme sub conducerea regelui Dingane. Migranții europeni au reușit să-l răstoarne pe Dingane în 1840, înlocuindu-l cu fiul său Mpande, care a devenit vasal al noii republici boierești din Natal. În 1843, britanicii au preluat controlul asupra Natalului și Zululandului.

În 1872, regele Mpande a murit și a fost succedat de fiul său Cetshwayo, care era hotărât să reziste dominației europene pe teritoriul său. În decembrie 1878, Cetshwayo a respins cererea britanicilor de a-și dizolva trupele, iar în ianuarie forțele britanice au invadat Zululand pentru a-l suprima pe Cetshwayo. Britanicii au suferit înfrângeri grave la Isandlwana, unde 1.300 de soldați britanici au fost uciși sau răniți, și la Muntele Hlobane, dar la 29 martie, valul s-a întors în favoarea britanicilor în Bătălia de la Khambula.

Ulterior, regele Cetshwayo a fost capturat și trimis în exil, dar în 1883 a fost repus la conducerea unei părți din fostul său teritoriu. Cu toate acestea, din cauza înfrângerilor sale, a fost discreditat în ochii supușilor săi, iar aceștia l-au alungat curând din Zululand. A murit în exil în anul următor.

În 1887, confruntându-se cu rebeliunile continue ale zulușilor, britanicii au anexat oficial Zululandul, iar în 1897 a devenit parte a Natalului, care s-a alăturat Uniunii Africii de Sud în 1910.

Registration

Aici iti poti reseta parola