Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lui Federico García Lorca. Cu ce păcătuise în ochii asasinilor
Articole online

Asasinarea lui Federico García Lorca. Cu ce păcătuise în ochii asasinilor

În schimb, a ales să-și petreacă vara în casa sa din Granada. În acele momente critice din punct de vedere politic, cineva l-a întrebat în privința orientării sale politice, iar el a răspuns că se simte în același timp catolic, comunist, anarhist, libertarian, tradiționalist și monarhist.

Însă, nu s-a afiliat vreunei formațiuni politice și nici nu s-a distanțat de vreunul dintre prietenii săi din motive de preferințe politice.

El se simțea, după cum a declarat pentru ziarul „Sol” din Madrid cu puțin timp înainte de a fi asasinat, „în mod integral spaniol”.

În urma unui denunț anonim, pe 16 august 1936 Lorca a fost arestat pe când se afla în casa unui amic, poetul Luis Rosales.

Acesta a obținut din partea autorităților naționaliste promisiunea că va fi pus în libertate, dacă nu va exista nici un denunț împotriva sa.

Acest denunț a venit din partea unor moșieri care priveau cu ochi răi ideile progresiste ale tatălui lui.

Ordinul de execuție a fost dat de guvernatorul civil al Granadei, José Valdés Guzmán, și, în zorii zilei de 18 august 1936, Federico García Lorca a fost asasinat între Víznar și Alfacar și cadavrul său încă zace undeva, într-o groapă comună.

Pe lângă vina că simpatiza Frontul Popular o mai avea și pe cea de a fi homosexual declarat.

Poet, dramaturg, prozator, muzician și pictor

Federico García Lorca -a născut în municipiul Fuente Vaqueros din Granada (Spania), în sânul unei familii înstărite, pe 5 iunie 1898 și a fost botezat Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca.

Tatăl său, Don Federico García Rodríguez, era moșier, iar mama sa, Doña Vicenta Lorca, profesoară, fiind cea care i-a stimulat lui Federico gustul pentru literatură.

A studiat la Colegiul Almeria, apoi la Facultatea de Litere şi Drept din Grenada.

A întreprins mai multe călătorii de studii în Castilla, călătorii ce au generat substanţa primei sale opere literare, „Impresii şi peisaje” din 1918.

În 1919, s-a stabilit la Madrid, consacrându-se deopotrivă poeziei, muzicii, desenului şi, mai ales, teatrului.

Ca scriitor, a debutat cu un volum de impresii dintr-o călătorie în Castilla (1918), dar s-a afirmat mai cu seamă ca poet şi dramaturg.

În 1921, a publicat prima sa carte de versuri, Libro de Poemas.

Federico García Lorca cântă viaţa, dragostea şi moartea, aducând un vibrant elogiu peisajului andaluz şi oamenilor simpli, deţinători ai unor trăsături morale de neasemuită frumuseţe.

În piese ca Mariana Pineda, Pantofăreasa năzdrăvană, Nunta însângerată, Casa Bernardei Alba, dramaturgul pune în lumină setea de libertate a oamenilor, potrivit www.biography.com, citat de Agerpres.

În 1927, s-a întors pentru mai mult timp din călătoriile sale şi încurajat de prietenul său Salvador, şi-a început activitatea ca pictor organizând prima expoziţie de pictură la Galeriile Dalmau din Barcelona, în acelaşi an.

Remarcabilă este şi activitatea dusă ca organizator şi conducător al teatrului studenţesc ambulant La Barraca, cu ajutorul căruia a popularizat capodoperele dramaturgiei clasice spaniole.

A scris şi piese pentru teatrul de păpuşi. S-a remarcat şi ca desenator şi compozitor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola