Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Artileria cu rachete „Uragan” din epoca sovietică este folosită pe scară largă de ambele tabere care luptă în Ucraina
Articole online

Artileria cu rachete „Uragan” din epoca sovietică este folosită pe scară largă de ambele tabere care luptă în Ucraina

artilerie

Artileria cu rachete „Uragan” din epoca sovietică este folosită pe scară largă de ambele tabere care luptă în Ucraina

În ciuda vârstei sale, sistemul a fost folosit în mod semnificativ în diferite etape ale războiului atât de Ucraina, cât și de Rusia, ceea ce se adaugă la lunga sa istorie de serviciu.

Ce este BM-27 Uragan?

Cunoscut alternativ prin denumirea sa rusă ca 9P140, BM-27 Uragan este produs de NPO Splav din Rusia, care produce și alte sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) ale Rusiei.

Sistemul Uragan este alcătuit din 16 tuburi de rachete de 220 mm montate pe un vehicul de „transport-încărcare” cu roți 8×8, varianta ZiL-135. În forma sa de bază, Uraganul are o rază de acțiune de 35 până la 40 de kilometri și poate lansa rachete cu explozibil puternic și rachete cu dispersie concepute pentru a distribui o varietate de tipuri de mine.

Dezvoltarea Uraganului

Dezvoltarea Uraganului a început la apogeul Războiului Rece pentru a crea un înlocuitor pentru vechiul BM-21 Grad MLRS. Atât Uraganul, cât și Grad își pot urmări „moștenirea” până la BM-13 Katyusha MLRS al Uniunii Sovietice, celebru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe care trupele germane l-au supranumit „orga lui Stalin”.

Dezvoltarea la scară completă a Uraganului a fost lansată în 1969, iar primul exemplar prototip al modelului a fost construit în 1972. În 1975, BM-27 a fost acceptat în serviciul sovietic, care mai târziu a văzut sistemul moștenit de multe armate post-sovietice, inclusiv de cele din Rusia și Ucraina.

Având în vedere vârsta Uraganului, atât Rusia, cât și Ucraina s-au străduit să își modernizeze sistemele de BM-27. Cunoscută sub numele de BM-27M, versiunea modernizată a Uraganului include îmbunătățiri ale razei de acțiune a sistemului (care ar ajunge acum până la 120 de kilometri, potrivit unor surse rusești), capacitatea de a lansa rachete de 300 mm în plus față de cele de 220 mm standard, o tehnologie de navigație îmbunătățită și un motor mai puternic în interiorul vehiculului de „transport-încărcare”.

Ucraina a depus, de asemenea, eforturi pentru a-și moderniza colecția de Uragane, ceea ce include îmbunătățiri ale razei de acțiune a sistemelor și digitalizarea sistemelor de control al focului, de asemenea.

Serviciul în timpul invaziei Rusiei în Ucraina

Angajat atât de forțele armate rusești, cât și de cele ucrainene, Uraganul BM-27 ar putea chiar să fi fost folosit de separatiștii susținuți de Rusia în Donbas încă din primele luni ale luptelor dintre forțele ucrainene și separatiștii menționați mai sus, precum și de elemente ale armatei ruse în 2014.

Uraganele rusești au figurat foarte mult în războiul de artilerie în curs de desfășurare al Moscovei în Donbas și au fost folosite pentru a lovi ținte civile în spatele liniilor ucrainene. Potrivit blogului de informații cu sursă deschisă Oryx, care are o numărătoare continuă a pierderilor confirmate de echipamente rusești, Rusia a pierdut 18 exemplare de Uragan BM-27 în Ucraina, care au fost fie distruse de forțele ucrainene, fie capturate.

Pe de altă parte, deși nu este de neconceput ca Ucraina să fi pierdut exemplare ale Uraganelor sale în luptă, nu au fost raportate astfel de pierderi.

În ciuda istoriei îndelungate de serviciu a BM-27 Uragans în serviciul rusesc și sovietic, sistemul va rămâne probabil în arsenalul rusesc în anii următori, datorită modernizării extinse a sistemului de către Moscova. În timp ce Ucraina este forțată să se bazeze pe orice sistem de artilerie pe care îl poate întreține sau pe care poate pune mâna pentru a contrabalansa avantajul numeric brut al Rusiei în materie de artilerie, este probabil să renunțe treptat la utilizarea Uraganelor după ce luptele active se vor încheia între Rusia și Ucraina, deoarece munițiile de artilerie de tradiție sovietică devin din ce în ce mai greu de achiziționat pe măsură ce trece timpul.

Indiferent de aceasta, Uraganul va continua să joace un rol activ de ambele părți ale invaziei Rusiei în Ucraina pentru tot restul conflictului.

Registration

Aici iti poti reseta parola