Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armele economice devastatoare ale lui Putin. Scumpiri pe piețele occidentale
Articole online

Armele economice devastatoare ale lui Putin. Scumpiri pe piețele occidentale

vladimir-putin

Un raport al societății italiene de consultanță Prometeia arată care sunt materiile prime strategice pe care Rusia le controlează și în ce măsură UE și lumea întreagă se pot dispensa de comerțul cu regimul Putin.

Se poate dispensa Occidentul de materiile prime rusești?

Rusia și Occidentul se află într-o fază de război economic real, iar sistemul global începe să fie preocupat de dependența față de Moscova în ceea ce privește materiile prime strategice.
Într-o fază de volatilitate acută a prețurilor, distrugerea economiei Rusiei presupune în mod necesar acțiuni decisive împotriva activităților acesteia. Există, însă, riscul unui șoc economic mondial în cazul excluderii Moscovei de pe anumite piețe.

Rusia, mare producător de petrol și gaze naturale

În ceea ce privește petrolul, Rusia reprezintă 17% din producția mondială, iar pe piața gazelor naturale țara lui Putin furnizează 12,6% din producția mondială. Ce se întâmplă din cauza războiului economic dintre Occident și Rusia începem deja să vedem. Vom experimenta, de asemenea, în viitorul apropiat și consecințele acestei situații în ceea ce privește piața grâului și altor produse alimentare ( piețe pe care Rusia și Ucraina erau primii exportatori mondiali).

Tranziția energetică depinde de metalele rusești

Tranziția energetică va impune cea mai masivă și mai structurată restructurare industrială din istorie și va duce la o cerere masivă de materii prime strategice foarte importante. În mai multe cazuri, lanțurile de aprovizionare cu acste materii prime sunt dependente de Rusia. Problema este că, până și în cazul potolirii imediate a incertitudinilor legate de invazia armatei ruse în Ucraina va avea loc „oricum o creștere de peste 27% a indicelui Prometeia-APPIA în 2022(cu 14 puncte procentuale mai mult decât se presupunea în februarie), ceea ce s-ar adăuga la creșterea remarcabilă (aproximativ + 70%) deja acumulată în 2021”.

Metalurgia (+ 4,9% din costurile totale în lanțul de aprovizionare) este în fruntea clasamentului creșterilor măsurate de Prometeia. Și nu e deloc surprinzător, având în vedere că este unul dintre sectoarele cele mai mari consumatoare de energie.
Piețele monduiale ale aluminiului, paladiului și nichelului sunt de asemenea într-o situație critică la scară globală din cauza problemelor cu aprovizionarea din Rusia. Moscova oferă 38% din paladiul de pe piața mondială. Iar paladiul este o materie primă cheie pentru mașinile electrice și alte tehnologii de dezvoltare durabililă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola