În ceea ce privește aluminiul și nichelul, situația e ceva mai bună, dat fiind că Rusia acoperă numai 6,1% din cererea mondială. Dar și aici se simte panica celor care au nevoie de aceste materii prime.
De altfel, goana de materii prime tulbură piețele din întreaga lume. „În ultimele zile, guvernul chinez a reunit principalii producători interni de neodim-praseodim (aliajul cheie pentru producția de magneți pentru motoarele de vehicule electrice) pentru a calma prețurile”, notează Formiche.
În cascadă, pot fi afectate și alte sectoare. Benjamin Louvet, managerul fondului de mărfuri al Ofi Asset Management, a subliniat că în special metalele prețioase ar putea fi, printre cele mai importante mărfuri în tranziție: „mobilitatea electrică necesită metale pentru baterii”, a declarat expertul Milan Finance.
„Argintul este unul dintre ele și chiar dacă cantitatea pe vehicul este mică, deja influențează piața. Pe măsură ce tehnologia avansează, pe scurt, sunt necesare din ce în ce mai multe metale diferite”. Ei bine, Prometeiane amintește că Rusia deține 5,4% din rezervele mondiale de argint și 10,6% din producția de platină, o altă resurse printre cele mai importante materii prime „prețioase”. În acerste condiții, din cauza războiului ruso-ucrainean, tranziția energetică e sun semnul întrebării, scrie Il Giornale.
https://www.ilgiornale.it/news/transizione-energetica/tutte-materie-prime-strategiche-che-russia-controlla-2016658.html
