Mărimea nu contează întotdeauna
În loc de mărimea uriașă a forțelor sovietice din timpul Războiului Rece, armata rusă din zilele noastre preferă o combinație de efective puternice și armament avansat bazat pe noile tehnologii. Și, din câte se pare, amenințarea pe care o proiectează e de luat în serios pentru orice armată din lume.
În anii `80, Rusia avea mii de vehicule blindate și până la patru milioane de soldați. Cel mai temut scenariu pentru Occident era în acea vreme o invazie a Europei de Vest. Amenințarea unei astfel de acțiuni masive pe continentul european a inspirat desfășurarea pe scară largă a SUA în Germania, creșterea producției de arme nucleare și o serie de inovații americane care au devenit celebre- tancul Abrams, elicopterul de atac Apache, bombardierul B-2 și avioanele de luptă F-15.
Sofisticarea tehnologică dă bătăi de cap oricărui potențial adversar
Astăzi, forțele terestre ale Rusiei sunt puțin mai reduse din punct de vedere numeric. Totuși sofisticarea tehnologică a platformelor sale de arme, cum ar fi avionul de luptă Su-57, tancul T-14 Armata și apărarea antiaeriană S-400, ca să nu mai vorbim de rachetele hipersonice și armele nucleare tactice, reprezintă o amenințare complet nouă și cât se poate de serioasă pentru SUA și NATO.
Experții occidentali cred că armata rusă dispune în acest moment de peste 4.000 de avioane și 1.500 de elicoptere. La sol, conform Globalfirepower.com, Rusia se poate baza pe 13.000 de tancuri, 27.000 de vehicule blindate de luptă și aproape 6.000 de tunuri autopropulsate.
Chiar dacă armata rusă s-ar putea să nu mai aibă forțe convenționale de dimensiunile militare ale URSS, rușii au depus eforturi atât pentru a moderniza, cât și pentru a menține armamentul și platformele lor mecanizate la standarde comparabile cu cele ale celor mai puternice armate din lume. Tancul rusesc T-72 construit în anii `70, de exemplu, a fost modernizat de nenumărate ori în ultimii ani.
Atenție! Marea Neagră e vitală pentru ruși
Cât privește puterea navală, Globalfirepower.com evaluează că Marina Rusă are 600 de nave, inclusiv un portavion, 15 distrugătoare și 63 de submarine. O importanță foarte mare este acordată în zilele noastre Mării Negre, pe care Rusia o consideră vitală din punct de vedere economic și geopolitic pentru că îi asigură accesul în Mediterana, scrie Kris Osborne pe site-ul National Interest.