Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armata americană cheltuiește 353 de milioane de dolari pentru o armă de mărimea unei valize care poate „auzi” tancurile inamice și trage asupra lor cu gloanțe perforante
Articole online

Armata americană cheltuiește 353 de milioane de dolari pentru o armă de mărimea unei valize care poate „auzi” tancurile inamice și trage asupra lor cu gloanțe perforante

mine

Armata americană cheltuiește 353 de milioane de dolari pentru o armă de mărimea unei valize care poate „auzi” tancurile inamice și trage asupra lor cu gloanțe perforante

Au dispărut minele îngropate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care semănau cu farfurii de cină sau Frisbee. XM204 arată ca o valiză mare și, în loc de haine, transportă patru submuniții de atac în partea superioară, care ies în sus și lovesc blindajul mai subțire din partea superioară a unui tanc, potrivit informațiilor oferite de Insider

Armata a acordat recent companiei Textron un contract în valoare de 353 de milioane de dolari pentru a produce XM204, care este, de asemenea, proiectat pentru a reprezenta un pericol mai mic pentru civilii care ar putea da peste el.

Armata nu numește XM204 o mină de teren, și asta pentru un motiv întemeiat. Minele au fost condamnate pe scară largă din cauza daunelor pe care le provoacă civililor chiar și la zeci de ani după ce au fost amplasate.

În iunie 2022, administrația Biden s-a angajat ca SUA să se alăture multor alte națiuni, refuzând să cumpere sau să desfășoare mine antipersonal oriunde, cu excepția Peninsulei Coreene.

În schimb, XM204 este descrisă ca fiind o „muniție de atac de vârf de zonă largă” sau un „obstacol de modelare a terenului”. Arma folosește senzori acustici pentru a detecta și identifica tancurile care se apropie.

„Poate „auzi” vehiculele cu șenile și le poate simți venind”, a declarat un cercetător al armatei într-un comunicat de presă. „Când o face, folosește un mecanism care începe să urmărească vehiculul. Când vehiculul urmărit de amenințare se află la o anumită distanță, XM204 va trage o submuniție în aer pentru a trage focosul în jos spre ținta aflată în zona sa de autoritate”.

Un inginer Textron a declarat că fiecare XM204 cântărește aproximativ 80 de kilograme. Senzorul acustic detectează vehiculele care se apropie, iar un radar Doppler identifică locația exactă a unui vehicul.

Armata are în vedere arma ca o modalitate de a canaliza mișcarea forțelor inamice. Atunci când trupele americane se află în teren deschis, fără păduri sau râuri care să blocheze blindatele inamice, acestea pot desfășura un câmp minat instantaneu pentru a constrânge spațiul de manevră al inamicului.

Cu toate acestea, arma pare potrivită și pentru o amplasare mai agresivă

Forțele americane de operațiuni speciale ar putea desfășura XM204 în spatele liniilor inamice pentru a bloca autostrăzile și podurile.

Deosebit de interesant este dacă arma va fi în cele din urmă oferită Ucrainei. Comandourile sau gherilele ucrainene ar putea plasa arma pe drumuri și rute de aprovizionare rusești.

Armata nu a publicat detalii tehnice pentru XM204. Cu toate acestea, în aprilie 2021, armata a postat un anunț de căutare de surse pentru companiile care ar putea dezvolta un „prototip de atac de top de tip TSO (Terrain Shaping Obstacle)”.

Anunțul menționează o stație de control care ar putea opera de la distanță până la 12 câmpuri minate care se află la o distanță de până la 3,1 mile.

Raza maximă de acțiune a muniției în sine nu este listată, cu excepția unei distanțe minime de aproximativ 60 de metri. Armata a dorit, de asemenea, o muniție care să poată fi controlată de la distanță de până la 186 mile.

XM204 nu este prima mină de atac de vârf. În anii 1990, armata a dezvoltat M93 Hornet, construită tot de Textron

M93 sună asemănător cu XM204, cu excepția faptului că se pare că a tras o singură muniție care a folosit o teleportare în infraroșu pentru a ținti un tanc și apoi a tras un penetrator format prin explozie – un glonț de metal topit care se autoforjează – în partea superioară a acestuia.

Mai recent, se pare că Rusia a folosit mina de atac din partea superioară PTKM-1R în Ucraina. Arma, care arată similar cu M93 Hornet, pare să se bazeze pe senzori acustici pentru a detecta vehiculele.

Cu toate acestea, spre deosebire de M93 și XM204, instrucțiunile de utilizare ale PTKM-1R sugerează că aceasta nu are o acoperire de 360 de grade și trebuie îndreptată spre țintă.

XM204 va înlocui suita îmbătrânită de mine cu dispersie lansate de artilerie și din aer a armatei americane, cunoscută sub numele de Familia de mine cu dispersie. Astfel de arme au atras furia organizațiilor anti-mine.

După primul Război din Golf, anchetatorii GAO au descoperit că multe dintre minele americane erau ratate și că mecanismele lor de autodistrugere nu funcționau întotdeauna.

Cu toate acestea, un câmp de mine într-o valiză este un concept atrăgător, în special pentru operatorii speciali, infanteria ușoară și gherila care nu dispune de arme grele pentru a opri blindatele inamice.

Registration

Aici iti poti reseta parola