Gânditorul grec antic Arhimede este renumit pentru faptul că era un excentric cu capul în nori, dar a fost mult mai mult decât atât. Invențiile sale ingenioase l-au ajutat să pornească războiul împotriva Imperiului Roman.
Arhimede și geniul folosit în scopuri militare
Gândiți-vă la Arhimede (c287-212/211 î.Hr.) și cu siguranță că imaginea pe care o aveți este cea a unui bărbat care sare dezbrăcat din baie și aleargă pe stradă strigând „Eureka!” (în greaca veche înseamnă „am găsit”).
Arhimede este probabil cel mai cunoscut pentru acest episod bizar. El a primit sarcina de a afla dacă o coroană a fost făcută din aur masiv sau dacă fabricantul a înlocuit în mod înșelător o parte din aur cu argint, păstrând restul pentru el.
În esență, Arhimede trebuia să calculeze densitatea coroanei, dar fără a o deteriora. Având în vedere că avea o formă neregulată, el a trebuit mai întâi să găsească o modalitate inedită de a-i calcula volumul. A făcut acest lucru măsurând câtă apă era deplasată atunci când coroana era scufundată – o idee care i-ar fi venit atunci când a intrat în baie și a văzut cum apa era deplasată de propriul său corp. Acest lucru i-a dat volumul coroanei, pe care l-a folosit apoi pentru a-i împărți masa și a-i afla densitatea, potrivit History Extra.
Dar Arhimede a fost mult mai mult decât un geniu excentric
A fost, de asemenea, un strălucit matematician, fizician, inginer, inventator și astronom. Originar din orașul Siracuza de pe coasta de sud-est a Siciliei, Arhimede a fost martorul marii schimbări de putere din Marea Mediterană, pe măsură ce romanii au devenit puterea principală.
Ce a fost asediul Siracuzei?
În 213-212 î.Hr., forțele Romei au asediat orașul lui Arhimede, Siracuza. Politicile erau complicate, dar, în esență, conducătorul din Siracuza fusese prins cu un pariu greșit – se alăturase generalului cartaginez Hannibal împotriva romanilor.
La acea vreme, Hannibal făcea ravagii prin Italia cu forțele sale, după ce trecuse Alpii cu ajutorul elefanților. Roma a decis să facă un exemplu din cei care erau de partea lui Hannibal și a plecat cu flota sa pentru a bloca Siracuza.
Siracuza a rezistat luni de zile asediului roman. Acest lucru s-a datorat în mare măsură lui Arhimede. Pe atunci în vârstă de 70 de ani, creierul lui Arhimede a fost chemat să-i ajute pe localnici să-și apere orașul. Și a făcut-o cu brio, dovedind că nu era un matematician teoretician cu capul în nori. Dimpotrivă – el și-a aplicat cunoștințele și înțelegerea incredibile la probleme reale.
Cum a apărat Arhimede Siracuza?
Arhimede a îmbunătățit designul catapultelor din oraș, permițându-le să țintească romanii mai departe și cu o precizie mai bună. De asemenea, a creat catapulte mai mici, astfel încât soldații locali să-i poată ținti pe romani atunci când navele lor se aflau aproape de zidurile orașului. De asemenea, a inventat mașini asemănătoare unei macarale, care puteau fi extinse mult deasupra zidurilor orașului și care se învârteau în cerc.
De fiecare dată când se apropia o navă romană, una dintre aceste macarale era poziționată deasupra acesteia, iar un scripete era folosit pentru a elibera pietre masive sau plumb din capătul din față, care se prăbușeau, distrugând nava și tot ceea ce transporta (în special turnurile de asediu).
Matematicianul avea chiar și un dispozitiv special, cunoscut sub numele de gheară
Acest dispozitiv nu avea doar pietre care să cadă în ploaie pe o navă inamică, ci și o gheară metalică care putea fi lansată cu ajutorul unui sistem de scripeți, izbindu-se de puntea de lemn a navei. Sistemul de scripeți putea fi apoi folosit pentru a ridica gheara – cu nava atașată de ea – din apă. Rezultatele au fost catastrofale pentru toți cei de la bord: fie nava a fost ruptă în bucăți, cu totul aruncat de pe ea, fie s-a răsturnat.
Invențiile lui Arhimede au frânt curajul romanilor și, fără îndoială, i-au împiedicat să încerce un asalt total asupra Siracuzei. Costul era prea mare. Comandantul roman Marcellus a remarcat cu ironie: „Arhimede folosește navele mele pentru a turna apă de mare în cupele sale de vin”.
Polybius, marele istoric care a consemnat ascensiunea la putere a Romei, a comentat în Istoriile sale:
„Geniul unui singur om se dovedește a fi un lucru atât de mare și de minunat atunci când este aplicat în mod corespunzător la anumite chestiuni. Cel puțin romanii, oricât de puternici ar fi fost atât pe mare, cât și pe uscat, aveau toate speranțele să cucerească orașul imediat dacă un bătrân din Siracuza ar fi fost îndepărtat; însă, atâta timp cât acesta a fost prezent, ei nu s-au aventurat nici măcar să încerce să atace în acel mod în care abilitatea lui Arhimede ar putea fi folosită în apărare”.
În cele din urmă, romanii au cucerit Siracuza
Aceștia au exploatat o slăbiciune a unuia dintre zidurile de apărare orientate spre uscat, în timp ce localnicii erau ocupați cu celebrarea unui festival religios.
Ce s-a întâmplat cu Arhimede? Se spune că Marcellus le-a ordonat soldaților săi să îl prindă viu pe inventator, dar când un soldat roman a dat peste Arhimede, acesta lucra la o problemă matematică și a refuzat să se ridice imediat, insistând în schimb să își termine munca. Acest lucru l-a înfuriat pe soldatul roman, care l-a ucis. Se spune că Marcellus a fost devastat – aducând un omagiu familiei lui Arhimede.
Secole mai târziu, marele orator roman Cicero a susținut că a găsit mormântul lui Arhimede în timp ce se afla în Siracuza – pierdut printre vegetația crescută. El i-a pedepsit pe siracuseni pentru că nu l-au onorat mai mult pe unul dintre cei mai iluștri cetățeni ai lor. Nu putem stabili dacă Cicero a găsit într-adevăr un astfel de mormânt, iar astăzi, din nou, nu avem nicio idee unde este îngropat Arhimede.