Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii subacvatici au descoperit o navă romană veche de 2.000 de ani
Articole online

Arheologii subacvatici au descoperit o navă romană veche de 2.000 de ani

navă

Arheologii subacvatici au descoperit o navă romană veche de 2.000 de ani

Descoperirea a fost făcută de Centrul Internațional de Arheologie Subacvatică, care a lucrat în cooperare cu Institutul Arheologic German și cu o echipă multinațională.

Arheologii subacvatici au identificat pentru prima dată un posibil loc de naufragiu în 2021, după ce au găsit bucăți de lemn și monede care au fost bătute în timpul domniei împăratului Constantin.

Acest lucru a dus la un studiu subacvatic la scară largă, care a scos la iveală nouă metri din corpul navei, îngropat în straturi de nisip la o adâncime de doi metri în apropierea portului roman Barbir.

Ruinele subacvatice de la Barbir au fost descoperite pentru prima dată în 1973, iar studiile și fotografiile aeriene au dezvăluit dovezi ale unor structuri scufundate, sugerând că portul a fost un important centru comercial în perioada romană.

Datarea preliminară a sugerat că nava are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, datând din secolul I sau II d.Hr., în timpul primei faze de construcție la Barbirul roman.

Mostre din corpul navei au fost trimise în Franța pentru analize suplimentare, în speranța că se va putea stabili o dată mai precisă și pentru a afla dacă materialul de construcție era local sau provenea din alte regiuni.

Deși unele părți ale navei au suferit deteriorări din cauza apei, întreaga structură exterioară a fost păstrată și își păstrează forma relativ intactă.

Deocamdată, epava va fi îngropată în straturi de nisip, geotextil și piatră pentru a conserva rămășițele, dar echipa intenționează să revină în 2023 pentru a expune restul corpului navei.

Registration

Aici iti poti reseta parola