Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii din Finlanda au descoperit rămășițele unui copil din Epoca de Piatră care fost înhumat alături de un lup
Articole online

Arheologii din Finlanda au descoperit rămășițele unui copil din Epoca de Piatră care fost înhumat alături de un lup

Arheologii din Finlanda au descoperit rămășițele unui copil din Epoca de Piatră care fost înhumat alături de un lup

O echipă de arheologi care lucrau în estul Finlandei au făcut o descoperire fascinantă în mormântul unui copil din Epoca de Piatră, care datează de acum 8.000 de ani. Când au cercetat pământul, au descoperit că alături de cadavru erau prezente diverse fire de păr canin.

După cum relatează Live Science, deși multe dintre firele de păr se degradaseră destul de mult, prezența lor în mormânt ar putea însemna că un câine sau un lup a fost așezat la picioarele copilului.

„Câini înmormântați alături de decedați au fost găsiți, de exemplu, la Skateholm, un loc de înmormântare celebru din sudul Suediei, care datează de aproximativ 7.000 de ani”, a declarat Kristiina Mannermaa, cercetător și profesor la Departamentul de Cultură al Universității din Helsinki.

Solul finlandez este foarte acid, ceea ce înseamnă că materia organică se conservă cu dificultate, așa că arheologii nu au fost surprinși când au descoperit că în mormânt au rămas puține rămășițe. Cu toate acestea, au găsit dinții unui copil din Epoca de Piatră care, pe baza analizei dentare, a murit la vârsta cuprinsă între cinci și zece ani.

Analiza microscopică a solului a dovedit că existau urme de blană animală

Pe lângă dinți și blana de canin, cercetătorii au găsit fragmente de pene și fibre vegetale, toate acestea, în ansamblu, oferind informații despre modul în care oamenii din Epoca de Piatră își înmormântau răposații.

„Colecția de pene poate însemna că micuțul a fost așezat pe un mic pat de puf sau poate că a fost înfășurat într-o haină de pene.”

Fir de păr canin extras din mormânt, examinat la microscop

Fir de păr canin extras din mormânt, examinat la microscop

Autoarea principală a studiului, Tuija Kirkinen, cercetătoare în cadrul Departamentului de Cultură al Universității din Helsinki, și echipa sa au colectat 60 de saci de mostre de sol pentru analiză.

Kirkinen este membră a proiectului „Animalele creează identități”, în care urmărește identificarea „legăturilor sociale dintre oameni și animale în locurile de înmormântare ale vânătorilor-culegători” din nord-estul Europei. Prin identificarea acestor conexiuni, cercetătorii speră să poată afla mai multe despre cum era viața oamenilor care trăiau în urmă cu 9.000 de ani.

„Munca este foarte anevoioasă și chiar mi-a tresărit inima când am găsit fragmente minuscule de haine și mobilier funerar din trecut, mai ales în Finlanda, unde toate oasele tind să se descompună”, a declarat Kirkinen. „Toate acestea ne oferă o perspectivă valoroasă asupra obiceiurilor de înmormântare din Epoca de Piatră, indicând modul în care oamenii își pregăteau copiii pentru drumul de dincolo de moarte.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola