Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit un colier de aur și pietre prețioase vechi de 1300 de ani, „unic în viață”
Articole online

Arheologii au descoperit un colier de aur și pietre prețioase vechi de 1300 de ani, „unic în viață”

colier

Arheologii au descoperit un colier de aur și pietre prețioase vechi de 1300 de ani, „unic în viață”

Lănțișorul a fost descoperit în mormântul unei femei de rang înalt din perioada medievală timpurie, în timpul lucrărilor preliminare de pregătire a unei construcții de locuințe de către Vistry Group.

Colierul, descris ca fiind o descoperire „unică în viață”, are 30 de pandantive și mărgele realizate din monede romane, aur, granate, sticlă și pietre prețioase. Un pandantiv dreptunghiular cu un motiv de cruce formează piesa centrală a colierului și este încrustat cu granate roșii încrustate în aur.

Descoperirea face parte dintr-o colecție de bunuri funerare care încă este în curs de investigare și care a fost supranumită „Comoara Harpole”, pe baza numelui parohiei locale. Experții au declarat că acest mormânt feminin este unul dintre cele mai importante din acea perioadă descoperite vreodată în Marea Britanie.

Coliere medievale timpurii similare au fost descoperite în alte situri din Anglia, cea mai apropiată paralelă fiind colierul Desborough, descoperit în Northamptonshire în 1860 și aflat în prezent în colecțiile British Museum.

Levente-Bence Balázs de la MOLA a declarat:

„Când primele sclipiri de aur au început să iasă la iveală din sol, am știut că este vorba de ceva semnificativ. Cu toate acestea, nu ne-am dat seama cât de special urma să fie. Suntem norocoși că putem folosi metode moderne de analiză a descoperirilor și a înmormântării din jur pentru a obține o perspectivă mult mai profundă asupra vieții acestei persoane și a ritualurilor sale finale.”

Ce alte obiecte au mai fost descoperite

Arheologii au găsit, de asemenea, două vase decorate și o farfurie de cupru de mică adâncime, în timp ce radiografiile făcute pe blocurile de pământ ridicate din mormânt (care sunt în prezent în curs de micro-excavare), arată o cruce decorată în mod elaborat, cu reprezentări extrem de neobișnuite de chipuri umane turnate în argint.

Scheletul s-a descompus complet, lăsând doar mici fragmente de smalț dentar, însă cercetătorii cred că femeia ar fi putut fi un lider creștin timpuriu de rang înalt, sau, eventual, o stareță sau un membru al familiei regale.

Conservatorii MOLA analizează în prezent descoperirile și caută urme de rămășițe organice în interiorul mormântului. Este posibil ca femeia să fi fost așezată pe un pat în interiorul mormântului și este posibil să se găsească urme de mobilier moale.

Liz Mordue, consilier arheologic pentru Consiliul North Northamptonshire, concluzionează:

„Aceasta este o descoperire interesantă care va aduce o lumină considerabilă asupra semnificației Northamptonshire în perioada saxonă. De asemenea, servește ca o reamintire a importanței arheologiei în procesul de planificare și dezvoltare”.

Registration

Aici iti poti reseta parola